Pražské radnice prodaly obecní byty, nyní nakupují nové

Bazén na Chodově byl jedním z předvolebních slibů starosty Prahy 11. Stavba byla zahájena na podzim 2010.

Bazén na Chodově byl jedním z předvolebních slibů starosty Prahy 11. Stavba byla zahájena na podzim 2010. Zdroj: e15 Michal Nosek

Pražské radnice v poslední velké vlně rozprodávají obecní byty za ceny vzdálené těm tržním a definitivně tím pohřbívají zbytky zásobáren pro sociální byty. Zároveň ale zjišťují, že by se jim nějaké nájemní byty přece jen hodily. Pro seniory, i pro mladé.

Pražské radnice, poté co své byty levně prodají, chtějí nové obecní příbytky postavit samy nebo nakoupit od developerů za ceny velmi vzdálené těm, za které samy prodávají. Zřejmě největší zakázku vypsala jedenáctá městská část. Investovat se chystá i pátá městská část, radnice třináctky výběrové řízení zrušila, chystá ale nové.

Domy místo parkovišť

Jedenáctá městská část aktuálně poptává byty za 600 milionů korun. Nakupovat chce rozestavěné domy nebo projekty s územním rozhodnutím. Požadavkem jsou objekty s minimálně 30 a maximálně dvěma stovkami jednotek. Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský podle svých slov pro média myslí především na mladé rodiny, které by chtěl udržet na Jižním městě. Radnice nyní privatizuje zhruba tři tisícovky obecních bytů, za které by měla utržit zhruba 1,5 miliardy. V lednu schválili zastupitelé pořízení zhruba osmi stovek bytů. Ty, co nenakoupí od developerů, si postaví městská část sama. Problém ale je, že by měly vyrůst i místo zeleně nebo v místech, které obyvatelé využívají jako parkoviště. Nedostatek parkovišť je přitom jedním z nejpalčivějších problémů této sídlištní městské části.

Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený je přesvědčen, že obci nepřísluší vlastnit desetitisíce bytů, na druhou stranu se ale musí postarat o občany v tíživé sociální situaci. Takto prezentuje své názory v měsíčníku městské části Pětka. Ve správě si městská část hodlá ponechat po poslední vlně privatizace pouze 321 bytů ve 13 domech. Radnice se ale chystá ze svých pozemků vytipovat vhodné parcely pro výstavbu tří stovek nových nájemních bytů. Disponovat by jimi chtěla už za dva roky. Projekt obecních bytů má také vršovická radnice. Za čtvrt miliardy plánuje opravit malešický penzion na malometrážní byty, cena za jeden sociální byt v již stojící budově se vyšplhá na 1,6 milionu korun.

Potřebná sociální rezerva

Jako první se chystala pořídit si zbrusu nové jednotky Prahy 13. Letos v lednu tam skončila poslední etapa privatizace bytového fondu. Zhruba 1600 bytů městská část prodala za ceny od 7 500 do 10 500 korun za metr čtvereční. Ve správě městské části, která ještě v roce 2007 disponovala skoro pěti tisíci byty, jich zůstalo 75. Přitom žádostí o přidělení bytu evidovala loni 162. V létě vypsala městská část zakázku na pořízení sto až 125 startovacích bytů o velikosti 1+kk a 2+kk. Studie, kterou si nechala loni městská část zpracovat, spočítala, že ji to vyjde na přibližně 285 milionů korun, metr čtvereční bytu by neměl být dražší než 43 tisíc korun.

Radnice se zároveň ohradila, že výstavba startovacích bytů není důsledkem předchozího prodeje obecních bytů, nýbrž snahou o vytvoření dobrých startovacích podmínek pro mladé rodiny. „Všechny prodávané byty byly obsazené a nájemníci, kteří v nich bydleli, měli platné nájemní smlouvy a neměli jinou možnost bydlení. Prodávané byty tedy nemohly fungovat jako rezerva sociálních bytů,“ znělo stanovisko městské části. Ze studie jiné městské části na druhou stranu vyplývá, že pět až sedm tisíc bytů představuje dostatečný základ pro sociální fond, nemluvě o zisku, které jsou obecní byty díky postupné deregulaci nájemného schopny generovat.

Ve výběrovém řízení pořádaném Prahou 13 ani jeden ze dvou uchazečů o zakázku ale nesplnil kvalifikační předpoklady, takže byla zrušena. „V současné době probíhají jednání na úrovní vedení městské části o stanovení nových podmínek, za kterých by veřejná zakázka mohla být znovu vyhlášena,“ říká mluvčí městské části Samuel Truschka.