Přes šedesát tisíc za metr. Ceny bytů v Praze vyskočily o osm procent

ilustrační foto, Projekt Zahrady Opatov developera Sekyra Group

ilustrační foto, Projekt Zahrady Opatov developera Sekyra Group Zdroj: Sekyra Group

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o osm procent na rekordních 60 517 korun za metr čtvereční. Počet nových prodaných bytů se snížil o 250 na 1600. Vyplývá to ze společné analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. Meziroční srovnání je zčásti ovlivněno novou metodikou, kdy za prodané jsou vykazovány jen byty s již vydaným územním rozhodnutím. Podle staré metodiky by počet prodaných bytů klesl zhruba o stovku.

„Poprvé v historii společných analýz průměrná cena prodaného bytu přesáhla hranici 60 tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl generální ředitel Trigemy Marcel Soural.

Hlavní příčinou tlaku na vyšší ceny je klesající zásoba dostupných bytů. V Praze se meziročně snížila téměř o pětinu na 5250. Jako další důvod analýza zmiňuje prodlužující se proces schvalování nových projektů ze strany úřadů.

„Ten pokles je opravdu dramatický. Skutečnost, že se příprava nového developerského projektu prodlužuje, není pouze problémem Prahy. Obdobná situace panuje také v celé řadě dalších měst. Nůžky mezi počty nabízených a prodaných bytů se neustále rozevírají, což je pro budoucnost realitního trhu varovný signál,“ doplnil Soural.

V Praze podle analýzy navíc chybí strategický plán dalšího rozvoje a nevyjasněnost okolo budoucnosti Pražských stavebních předpisů. Poptávce po bydlení významně pomáhají zejména nízké úroky hypoték, optimistická očekávání veřejnosti a rostoucí zájem o koupi bytu jakožto investice.

Poprvé v historii společných analýz průměrná cena prodaného bytu přesáhla hranici 60 tisíc korun za metr čtvereční

V Brně developeři prodali v 1. čtvrtletí 362 bytů, meziročně o třetinu více. V celém Jihomoravském kraji jich prodali 460. Následují Středočeský kraj (240), Vysočina (90) a Olomoucký kraj (74). Průměrná cena v mimopražských regionech mírně vzrostla na 43 821 korun za metr čtvereční.

Podle nové metodiky se jako prodané označují byty, které již mají vydané územní rozhodnutí. Započítány jsou pouze byty, které v minulosti nebyly prodány a rezervační poplatek mají vyšší než 50 tisíc korun. Metodiku nyní ověřuje a kontroluje nezávislý Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Místo Ekospolu nově společnou analýzu zpracovává Central Group.

„Vyjádření pana Sourala na setkání s novináři nás velmi překvapilo, protože jeho obsah s námi předem nekonzultoval. To, že Trigema nechce s Ekospolem nadále spolupracovat, samozřejmě respektujeme. Nicméně tímto způsobem, tedy vzkazy přes média, se ukončení dlouhodobé spolupráce v seriozních firmách nedělá,“ uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.