Prodává se Trojanův mlýn, dějiště amerického thrilleru i Dietlova seriálu

Trojanův mlýn

Trojanův mlýn Zdroj: Michael Tomes/E15

Trojanův mlýn
Trojanův mlýn
Trojanův mlýn
Trojanův mlýn
Trojanův mlýn
13
Fotogalerie
Na realitním trhu v Praze se objevila neobvyklá nemovitost. Majitelé nabídli k prodeji historickou usedlost a státem vyhlášenou kulturní památku Trojanův mlýn, která je vyhledávanou lokací českých i hollywoodských filmařů. Za objekt chtějí 100 milionů korun. Mlýn se díky účinkování v americkém thrilleru Agent bez minulosti proslavil po celém světě. Známí čeští herci Jiří Sovák a Miroslav Horníček v něm zase natáčeli populární seriál.

Současní vlastníci, rodina Pörschmannových, nemovitost v Suchdolu koupili v roce 1997 a nyní ji prodávají z rodinných důvodů. „Pro prodej jsem se rozhodla i kvůli tomu, že se dcera provdala do Německa a návrat do Prahy už neplánuje,“ vylíčila pro E15.cz jeden z motivů prodeje spolumajitelka a rodilá Pražačka Irena Pörschmannová. Mlýn ještě patří jejímu synovi a právě dceři.

Vysokou cenu sto milionů korun Pörschmannová zdůvodnila velikostí areálu, jeho dobrým stavem a žádanou lokalitou na území metropole v dosahu městské dopravy. „Je to ideální místo pro někoho, kdo hledá unikátní prostředí a chce mít absolutní klid a soukromí. Přitom na Václavské náměstí je to odsud 13 kilometrů,“ vysvětlila Pörschmannová.

Celý komplex na severním okraji hlavního města je skutečně rozsáhlý. Tvoří ho dvě obytné budovy, stáje, stodola a hektary zahrad, luk, ovocného sadu nebo lesa. Celková plocha přesahuje 41 tisíc metrů čtverečních. Vzhledem k bohaté historii ministerstvo kultury prohlásilo větší část Trojanova mlýna v roce 2003 za kulturní památku.

Když rodina usedlost koupila, byla podle Pörschmannové v žalostném stavu. Musela ji proto postupně rekonstruovat a nechala třeba i vybagrovat rybník. „V podstatě to neustále opravujeme. S investicemi nám ale významně pomáhají filmaři, kteří nás často vyhledávají,“ uvedla majitelka.

Se štáby se v romantické lokalitě v údolí Únětického potoka dveře netrhnou. „Vznikají tu filmy či reklamy. Naposledy tu režisér Jan Hřebejk točil jeden z dílů nového detektivního seriálu Místo zločinu Plzeň,“ vysvětlila Irena Pörschmannová. Podle ní filmaře do mlýna láká nejen venkovský charakter místa vzdáleného jen pár kilometrů od centra, ale i velké prostory, které mohou využívat.

Již na počátku 70. let minulého století v mlýně vznikl populární seriál Jaroslava Dietla Byli jednou dva písaři s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem v hlavních rolích. Během natáčení tu však v místním rybníce tragicky zahynul hercův syn Jan Horníček. Z novějších tuzemských snímků se tu natáčely třeba Bestiář, Hlava-Ruce-Srdce nebo Signál.

Statek v akčním thrilleru

Doslova světovou proslulost ovšem usedlosti zajistilo akční drama z roku 2002 Agent bez minulosti, což je úvodní film z americké špionážní trilogie o prchajícím zabijákovi se ztracenou pamětí. Trojanův mlýn představoval ve snímku, který se točil i v centru Prahy, statek na francouzském venkově, v němž se agent Jason Bourne snaží ukrýt před odstřelovačem. Mlýn však účinkoval například i v loňském pokračování oblíbeného amerického seriálu Missing. Prodeje nemovitosti si proto všiml dokonce americký list New York Times.

Od mlýna k hospodě

Historie mlýna se datuje do 13. století a od té doby se v něm vystřídala dlouhá řada vlastníků. V letech 1730 až 1857 objekt patřil mlynářské rodině Trojanů, která ho výrazně rozšířila a po níž získal jméno. V roce 1922 celou usedlost koupil hostinský Ladislav Bayerle a přeměnil mlýn na hospodu U Trojanů a přilehlou vodní nádrž upravil na koupaliště.

O dvě dekády později byl objekt přestavěn na byty. Spolumajitelka Irena Pörschmannová v mlýně nyní žije a zároveň ho pronajímá filmovým štábům, snoubencům na svatby nebo firmám pro pořádání akcí.

Trailer k filmu Agent bez minulosti:

Pět tipů pro bezpečné investování do nemovitostí