Prodej CTP finišuje. Ve hře je až miliarda eur za půlku firmy

CTPark Ostrava

CTPark Ostrava Zdroj: crestcomm

Jednání o prodeji developerské společnosti CTP více než po roce směřuje ke konečné dohodě. O největšího vlastníka tuzemských logistických center má zájem australská investiční skupina Macquarie. Podle informací deníku E15 je ve hře koupě polovičního podílu v CTP. I tak se hodnota transakce může pohybovat kolem jedné miliardy eur, tedy asi 27 miliard korun. Větší realitní obchod se v Česku ještě neuskutečnil.

„Se zástupci Macquarie se setkám v těchto dnech v Praze, což ukazuje, že jsem vždy otevřený mluvit s investory. Neznamená to však, že by k uzavření transakce mělo dojít brzy,“ řekl deníku E15 spolumajitel a generální ředitel CTP Remon Vos. Další detaily připravovaného obchodu nekomentoval. Australané usilují o CTP již více než rok.

Na přelomu loňského a letošního roku se podle informací z trhu jednání dostala do slepé uličky. „Macquarie pak ovšem přišla s mnohem agresivnější nabídkou,“ uvedl jeden ze zdrojů. Změnou prošly také další parametry transakce. Vše totiž směřuje k tomu, že svůj podíl prodá jen Eddy Maas, druhý spolumajitel CTP. Remon Vos si svůj díl ponechá a podle všeho nepustí z rukou ani řízení firmy. Macquarie by tak proti původnímu plánu vystupovala spíše jako finanční investor.

Se zástupci Macquarie se setkám v těchto dnech v Praze, což ukazuje, že jsem vždy otevřený mluvit s investory. Neznamená to však, že by k uzavření transakce mělo dojít brzy

Celková pronajímatelná plocha hal CTP byla v polovině roku 2,5 milionu metrů čtverečních. Do roku 2020 firma hodlá dosáhnout pěti milionů. Tedy zhruba velikosti celého současného trhu. Jádro byznysu má firma v Česku. V posledním roce ale posílila také na Slovensku a v Rumunsku. Kromě skladů se developer menším dílem věnuje rovněž výstavbě kanceláří. Společnost pravidelně vytváří provozní zisk v řádu nižších jednotek miliard.

Chystaná transakce s CTP je dozvukem velké investiční vlny, která se sektorem logistických a průmyslových nemovitostí prohnala v loňském roce. O největší rozruch se tehdy postarala společnost P3, když s kapitálem od svých nových severoamerických majitelů TPG a Ivanhoe Cambridge koupila za 523 milionů eur velkou část tuzemského portfolia developera VGP. Hodně nakupoval také konkurenční Prologis.