Průmyslových ploch v regionu je za deset let čtyřikrát více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTP

Trh průmyslových nemovitostí ve střední Evropě narostl během deseti let čtyřikrát. Nyní je v regionu 17,8 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch, uvedla realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Z toho jen v Česku bylo na konci loňského roku 4,88 milionu metrů čtverečních ploch. To je více, než bylo před deseti lety v Česku, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku dohromady. V roce 2005 bylo v těchto pěti zemích k pronájmu 4,6 milionu metrů čtverečních těchto ploch.

„Dostali jsme se do silné dekády v oblasti průmyslových nemovitostí. Celý průmyslový sektor ve střední Evropě je podpořen v evropském měřítku nadprůměrným růstem HDP - průměr středoevropských zemí před deseti lety byl zhruba na 52 procentech průměru EU. Nyní se pohybujeme na 68 procentech,“ poznamenal vedoucí středoevropského průmyslového týmu Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil.

Podle něj střední Evropa urazila obrovský kus a má nakročeno k dalšímu růstu. Region se tak pomalu dotahuje na Německo, kde je nyní kolem 22 milionů metrů čtverečních moderních průmyslových ploch.

Většina ploch je obsazených

Snížila se také neobsazenost průmyslových ploch, bez nájemce bylo na konci loňského roku 7,6 procenta. Před pěti lety bylo v regionu volných 15 procent ploch, v roce 2005 zhruba devět procent. V Česku na nájemce čeká 6,8 procenta ploch. Nejnižší nepronajatost má stabilně Slovensko, aktuálně na úrovni lehce přes tři procent

„Nepronajatost je odrazem ekonomiky - čím je tento ukazatel nižší, tím je na tom ekonomika lépe. Klesající nepronajatost poukazuje na zvyšující se poptávku nájemců po průmyslových nemovitostí. Skokanem roku je jednoznačně Maďarsko, kde se podíl volných ploch snížil za posledních dvanáct měsíců o celých šest procentních bodů,“ podotkl Hlobil.

Nové plochy rostou nejvíc v Polsku

Loni se v pěti středoevropských zemích postavilo přes 1,4 milionu metrů čtverečních nových průmyslových ploch, nejvíce z toho v Polsku. Firmy si v regionu v roce 2014 pronajaly celkem 4,4 milionu metrů čtverečních ploch, což bylo o půl milionu více než o rok dříve. Dlouhodobě se tři čtvrtiny pronájmů uskuteční v Polsku a v Česku.

V budoucnu by podle Hlobila měla nová výstavba mírně zpomalit. „Trh průmyslových nemovitostí ve střední Evropě je už poměrně veliký a nepotřebuje další neomezený růst. Očekáváme, že v dlouhodobém horizontu může výstavba narážet na plánovací aktivity obcí, které budou preferovat revitalizaci zastavěných území. Nový rozvoj bude proto uvědomělejším procesem,“ upozornil Hlobil.

Cushman & Wakefield předpokládá, že nová výstavba se ve středoevropském regionu bude v příštích letech pohybovat mezi 750 tisíci až 1,25 milionu metrů čtverečních.