Radovan Vítek vyhrál. Posílil vliv v představenstvu Orka

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Podnikatel Radovan Vítek, jenž je největším akcionářem Orka, vytěsnil na odložené valné hromadě z představenstva firmy zástupce dalších dvou největších akcionářů Kingston a Alchemy.

V nově pětičlenném orgánu má Vítek dva zástupce, dva jsou nezávislí a posledním je generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Po jednání valné hromady to řekl Vítek, který o vliv v podniku vede už více než rok boj se zahraničními investory.

Valnou hromadu svolala Vítkova investiční společnost Gamala Limited. Navrhovala na ní odvolání šesti členů devítičlenného představenstva, konkrétně Nicolase Tommasiniho, Guye Walliera, Alexise Juana, Guye Shanona, Iana Cashe a Jiřího Dedery. Na to protinávrhem reagovali dva další akcionáři Kingstown a Alchemy, kteří v Orku společně drží 23,47 procenta akcií. Tímto návrhem by totiž zůstali bez zástupců v představenstvu. Proto reagovali protinávrhem na odvolání právě Vítka a s ním spojeného Edwarda Hughese.

Vývoj ceny akcií společnosti Orco za uplynulý rokGraf 6. 1. 2014.Graf 6. 1. 2014. | nosek.mn@gmail.com

Developerská skupina Orco
Společnost podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.
Orco Property Group předloni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Loni během prvních devíti měsících prohloubilo provozní ztrátu na zhruba 106 milionů eur (2,9 miliardy korun). Proti předloňsku to je skoro devítinásobek.
Čistá ztráta Orka se během prvních třech čtvrtletí loňského roku zvýšila na 142 milionů eur. Orco je ve ztrátě druhým rokem v řadě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Vítek původně plánoval, že se devítičlenné představenstvo zúží na tři členy. Kromě Vítka a zakladatele skupiny a jejího současného šéfa Jeana-Francoise Otta v něm měl zůstat ještě realitní expert Hughes, kterého do vedení Orka prosadil právě Vítek. Po dnešním jednání však zůstalo představenstvo pětičlenné, dalšími členy jsou investiční ředitel Vítkovy CPI Group Jiří Dedera a nezávislý Guy Wallier.

Představenstvo Orka se měnilo už loni v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 milionů eur vydáním takřka 6,67 milionu nových akcií.

Vítek se díky tomu skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco se zhruba 30 procenty akcií. Dalších 12,5 procenta ovládá skupina Kingstown, 10,5 procenta fondy Alchemy a zhruba devět procent generální ředitel skupiny Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Radovan Vítek je díky realitám třetím nejbohatším Čechem
Je jediným vlastníkem skupiny Czech Property Investments (CPI), která patří k největším realitním investorům v Česku. Dále prostřednictvím firem Gamala Limited a Crestline drží dominantní podíl v lucemburské developerské společnosti Orco Property Group.
Podle žebříčku zveřejněného loni v dubnu českou verzí časopisu Forbes je Vítek třetím nejbohatším Čechem (po Petru Kellnerovi a Andreji Babišovi). Hodnotu jeho majetku časopis odhadl na 38,8 miliardy korun.
Pochází z Nového Města na Moravě. Své první miliony získal během kuponové privatizace na Slovensku a poté se od poloviny 90. let zaměřil na investice do českých realit. V roce 1997 provedl nepřátelské převzetí družstva Včela, díky kterému CPI získala řadu lukrativních nemovitostí. Členové družstva se pak s Vítkem dlouho a neúspěšně soudili.
Vlastníkem CPI je Vítek teprve od ledna 2011, předtím byla oficiální majitelkou společnosti jeho matka Milada Mladá. Proč tomu tak bylo, není zcela jasné. Média jako důvod nejčastěji zmiňovala Vítkův rozvod s manželkou Evou, jejíž nároky postupně vystoupaly na několik miliard korun. Vítek u rozvodového soudu v roce 2008 tvrdil, že je prakticky nemajetný a coby advokátní koncipient si vydělává jen asi 17 000 korun měsíčně.
Do povědomí veřejnosti se dostal také díky svým aktivitám kolem Sazky. Na přelomu let 2010 a 2011 skoupil pohledávky bank vůči této zadlužené loterijní firmě, na kterou pak v březnu 2011 podal insolvenční návrh. Následně pohledávky prodal skupině PPF, která se spolu s investiční skupinou KKCG stala spolumajitelem Sazky. V říjnu 2012 prodala PPF svůj podíl v loterijní společnosti skupině KKCG.