Rathovo „dědictví“ zlomilo stavební firmě Tenton vaz

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Stavební firmu Konstruktiva Branko namočenou do úplatkářské kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha nezachránilo ani loňské přejmenování na Tenton a změna majitele. Společnost, která měla ještě před loňským vypuknutím Rathovy aféry tržby kolem jedné miliardy korun a dvě stovky zaměstnanců, nyní podle zjištění deníku E15 podala sama na sebe insolvenční návrh.

„Bohužel negativní vnímání pověsti společnosti Konstruktiva Branko některými věřiteli, zejména bankami a některými účastníky trhu stavebních prací, zpravidla vyhlašovateli veřejných soutěží, se přeneslo i na navrhovatele jako nabyvatele podniku. Navrhovateli se tak ode dne nabytí podniku nepodařilo smluvně zajistit provozní financování podnikání, zejména bankovních záruk, které jsou s ohledem na zvláštnosti stavebního trhu nezbytnou podmínkou již pro účast ve veřejných a obdobných soutěžích,“ uvedl v insolvenčním návrhu spolumajitel a jednatel Tentonu Miloslav Melichárek.

Konstruktiva Branko vyhrála v březnu 2012 výběrové řízení na rekonstrukci zámku v Buštěhradu, která měla stát 214 milionů korun. Původní odhad projektanta přitom počítal na opravu s částkou o 50 milionů nižší. Peníze měly jít z evropských dotací. V souvislosti s údajně předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku policie loni v květnu zadržela bývalého hejtmana Ratha právě ve chvíli, když měl mít u sebe sedmimilionový úplatek. Spolu s Rathem policie stíhá také ředitele Konstruktivy Branko Pavla Drážďanského a jejího obchodního šéfa Tomáše Mladého.

Stavební firma Konstruktiva Branko pracovala pro kraj i dříve. Například za 200 milionů korun rekonstruovala část příbramské nemocnice. V tendru uspěla díky „losovačce“. V minulosti Branko získalo i řadu zakázek od radnic Prahy 6 a Prahy 4, České pošty či Vrchního soudu v Praze.

Tenton se snažil vytvářet dojem, že s Konstruktivou Branko kromě převzetí jejího majetku nemá nic společného. Tento obrázek však narušoval například právě jeho spoluvlastník Melichárek, jenž byl i manažerem Branka. Tenton měl Konstruktivě zaplatit za podnik 42 milionů korun. Firma se snažila dohodnout s věřiteli odklad splatnosti závazků, lhůty však vypršely letos v prvním čtvrtletí. Společnost v insolvenčním návrhu neuvedla, kolik dluží. Mezi věřiteli jmenuje třeba firmu Eltodo-Citelium.