Realitní investoři se bojí dalšího vývoje v eurozóně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Gurinder Osan

Nemovitostní trh obchází nejistota. Investoři se obávají dalšího vývoje evropských ekonomik a otazníků kolem možného návratu globální krize. První polovina letošního roku přitom znamenala oživení investičních obchodů.

„Panuje velká nejistota a je zatraceně těžké předpovědět, jak se trh bude vyvíjet. Příští dva nebo tři měsíce budou kritické,“ míní investiční analytik Giles Wilcox z mezinárodní poradenské společnosti Savills. „Zatím stále pozorujeme dostatek kapitálu a velkou chuť investovat,“ dodal Wilcox.

Návrat a prohloubení krize by ještě zvětšilo propast mezi evropskou periferií, kam analytikové řadí Řecko, Španělsko, Portugalsko a Irsko, a vyspělými trhy Německa, Británie a Francie. Světlými body jsou teď severské země, zejména Švédsko, a některé země střední a východní Evropy včetně Česka. Nůžky se ale rozevírají i mezi investorsky dosud nejatraktivnějšími trhy.

Nejnovější index investičního klimatu, který zpracovává správce nemovitostních portfolií Union Investment, upozorňuje na zhoršené nálady na realitních trzích v Londýně a v Paříži. Ty spolu s německými městy přestavovaly po tři roky trvání krize souostroví relativní stability. Nyní panují obavy z přehřátí britského a francouzského trhu, které se může projevit v příštích 24 měsících.

„Jen 12 procent britských realitních investorů očekává zlepšení na kancelářském trhu. To je silný ukazatel toho, že důvěra v domácí trh utrpěla a lze očekávat další stres,“ předpovídá analytik Union Investment Olaf Janssen. Ještě větší projev nedůvěry postihl Francii. „Index ukázal největší propad od roku 2006. Jde o důsledek strukturální krize, která postihla francouzskou ekonomiku, což je patrné hlavně na vysokém deficitu státního rozpočtu,“ upozornil Janssen.

Nejistá budoucnost a dopady problémů největších dlužníků eurozóny ovlivnily rovněž kongres evropské realitní asociace EPRA. Prezentovaný výzkum mezi realitními společnostmi obchodovanými na burze ukázal, že od začátku června pokleslo čisté obchodní jmění o téměř polovinu u firem sídlících v zemích PIGS a v průměru o 22 procent u společností, které mají na trzích Portugalska, Itálie, Řecka a Španělska výrazný podíl. Naproti tomu zbytek eurozóny, Británie a Švédsko vykazovaly pokles mírně nad deseti procenty.

Strach z riskantních nákupů se odráží ve strategii německých investorů. Podle mezinárodní realitní firmy CB Richard Ellis (CBRE) se nyní soustředí na nákup nejkvalitnějších kanceláří a obchodních center v Německu a omezují své aktivity na méně stabilních zahraničních trzích.