Realitní leasing zažívá volný pád

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Central Group

Leasing nemovitostí na tom v Česku za poslední roky ještě nikdy nebyl tak špatně jako teď. Zatímco před sedmi lety leasingové společnosti financovaly realitní obchody za 11 miliard korun, loni už toto číslo bylo jen 1,7 miliardy, jak vyplývá z údajů České leasingové a finanční asociace.

„Z výhledu na letošní a následující roky lze vyvodit, že se rozumná poptávka po novém leasingovém financování neobjeví. Neočekáváme proto, že by v České republice došlo brzy k oživení realitního leasingu,“ uvedl mluvčí společnosti Erste Group Immorent Rudolf Kargl.

Nejvíce smluv k nemovitostem pod sebou leasingové firmy měly v roce 2010. Celkem zhruba za 48 miliard. Od té doby tento ukazatel spadl přibližně o třicet procent.

Jedním z důvodů propadu je podle leasingových společností fakt, že často jejich služby jednoduše převálcují svými úvěry mateřské bankovní skupiny, do nichž většinou patří.

Leasing nemovitostí v ČRLeasing nemovitostí v ČR | E15

Podle šéfa marketingu a obchodu ŠkoFinu Petra Abrahámka za trable leasingu nemovitostí ovšem může také zásah státu. „Dlouhodobý pokles je dle mého názoru způsoben změnou daňové legislativy v roce 2008, kdy se leasing nemovitostí stal méně výhodným a méně flexibilním řešením pro zákazníky,“ sdělil. Minimální doba realitního leasingu totiž odpovídá minimálně páté odpisové skupině, tedy třiceti letům.

V sektoru ovšem rovněž stále doznívají turbulence minulých let. „Výkyvy ekonomiky se v sektorech, jako jsou stavebnictví a development, projevují s delším odstupem, určitou roli tak stále ještě hrají dopady finanční krize z předchozích let a investiční omezení výstavby,“ soudí mluvčí UniCredit Leasing CZ Petr Plocek.

I v takové situaci ale peníze z leasingu dokážou financovat zajímavé transakce. O jednu z největších v posledním období se postarala Raiffeisen Leasing Real Estate. Firma pro svého blíže neurčeného klienta koupila v konkurzu pražskou pasáž U Hájků v ulici Na Poříčí. Po rozsáhlé rekonstrukci tam nedávno zahájil provoz pětihvězdičkový hotel Grandior Prague a čtyřhvězdičkový hotel Design Hotel Elephant Prague. Celková investice v tomto případě převýšila miliardu korun.

Právě Raiffeisen Leasing a její nemovitostní větev si pro sebe loni urvala daleko největší díl realitního leasingového trhu. Objem jejího takzvaného vstupního dluhu minulý rok podle oborové asociace překročil miliardu korun.

Lanegger: Kvalita projektu je víc než klient
Alois Lanegger, šéf lídra v tuzemském leasingu nemovitostí Raiffeisen Leasing Real Estate.Alois Lanegger, šéf lídra v tuzemském leasingu nemovitostí Raiffeisen Leasing Real Estate. | RaiffeisenSpolečnosti poskytující leasingové financování nemovitostí se holedbají tím, že proti klasickým bankovním úvěrům si mohou dovolit jít do většího rizika. Přesto i v jejich případě musí klient počítat s tím, že do projektu bude muset vložit něco ze svého. A na financování pozemků bez územního rozhodnutí může zapomenout úplně, říká Alois Lanegger, šéf lídra v tuzemském leasingu nemovitostí Raiffeisen Leasing Real Estate.
E15: Už se z finančního trhu ztrácí strach z financování realitních projektů?

Financující instituce mají stále strach akceptovat riziko. Raději se smíří s nižší marží než s vyšším rizikem. Tam ve srovnání s krizí velkou změnu nevidím.
E15: Leasingové společnosti se ale vždy chlubily tím, že mohou jít i do rizikovějších projektů.

V rámci leasingu máme zajištěnou kontrolu nad vlastnictvím. Původně hlavně šlo o dlouhodobé financování, které ale v krizi téměř zmizelo. V této situaci jsme se učili financovat i krátkodobější projekty. Ve chvíli, kdy máme vlastnictví pod kontrolou, můžeme financovat ve srovnání s klasickým bankovním financováním i o něco rizikovější projekty s větším podílem svých peněz.
E15: Jak vysoký podíl vlastních peněz od klientů požadujete?

To se liší projekt od projektu. V případě těch bytových může jít o patnáct až dvacet procent. Záleží na typu projektu, očekávaném zisku, objemu předpronájmů či předprodejů.
E15: Jste ochotni financovat například nákupy pozemků, které jsou pro banky zakázanou oblastí?

Pozemky jsou samozřejmě obtížné i pro nás, ale současně jsme schopni takovéto krátkodobé financování poskytnout. Ale v takovémto případu musí mít projekt svázaný s pozemkem minimálně územní rozhodnutí. Bez jistoty, že se bude stavět, do toho nejdeme.
E15: Jste součástí bankovní skupiny. Nekanibalizuje se váš leasing s klasickými úvěry?

Leasing a úvěr jsou samozřejmě produkty, které si do jisté míry konkurují. Z větší části ale leasing pokrývá projekty, které banka běžně nefinancuje. Na rozdíl od banky je pro nás důležitější kvalita projektu než kvalita klienta. Vzhledem k tomu, že projekt na rozdíl od klasického bankovního financování přímo vlastníme, tak i v případě úpadku klienta pokračujeme jednoduše dále. Míra naší jistoty je mnohem vyšší, než kdy může mít banka s úvěrem.