Realitní rekord? Australané by dali za CTP až tři miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

O největší realitní obchod v dějinách Česka, kterým bude s očekávanou cenou kolem dvou až tří miliard eur prodej developerské společnosti CTP, se může postarat australský investiční obr Macquarie. Vlastník Českých radiokomunikací a podílu v RWE Grid Holding je totiž podle informací deníku E15 jedním z nejvážnějších uchazečů o akvizici největšího majitele průmyslových nemovitostí v České republice.

CTP ani Macquarie informaci nekomentovali. „Macquarie se o CTP vážně zajímá,“ uvedl jeden ze zdrojů z trhu a potvrdil tak informace, které zveřejnil také Mergermarket. Pro Australany by to znamenalo vůbec první vstup do evropských realit.

Developerskou skupinu vlastní její generální ředitel Remon Vos a jeho obchodní partner Eddy Maas. Podle informací z trhu je to právě Maas, který je svolnější CTP prodat. Vos se prý naopak svého dítka příliš vzdát nechce. Možná i proto se objevují různé informace o rozsahu celé transakce. Podle některých údajů je k mání jen část podniku. Mergermarket ovšem s odvoláním na své zdroje napsal, že majitelé se nakonec rozhodli pro prodej CTP jako takové.

CTP je největším developerem průmyslových a skladových areálů v Česku. V Brně a Ostravě firma postavila rovněž moderní kancelářská centra, nedávno se u brněnské výpadovky na Bratislavu pustila také do budování největšího nákupního parku v zemi. Celková hodnota aktiv CTP činila loni kolem dvou miliard eur. Na výnosech z nájemného skupina minulý rok inkasovala zhruba 120 milionů eur.

Australané se po letech vrací

Pokud se skupina Macquarie dohodne se současnými majiteli developerské společnosti CTP, bude to znamenat po více než čtyřech letech návrat australských investorů na český nemovitostní trh.

„Přímo se v tuzemských komerčních nemovitostech nikdo z Austrálie několik let neangažoval,“ potvrdil jeden z realitních expertů, který si nepřál být jmenován. Poslední angažmá přitom slavně nedopadlo. Australský správce penzijních fondů Babcock & Brown v roce 2010 vycouval z nákupního centra Galerie Butovice, které dlouho hledalo svou tvář i zákazníky. Zajímavostí je, že realitní investice této firmy v Česku tehdy řídil někdejší ředitel Národní galerie Vladimír Rösel.

Právě společnosti Babcock & Brown, která nakonec krizi nepřežila, se přezdívalo „mini Macquarie“. Na rozdíl od zkrachovalé společnosti má ale Macquarie diametrálně větší palebnou sílu. Na konci letošního května, kdy končil holdingu finanční rok, měl pod sebou aktiva za 427 miliard australských dolarů. Čistý zisk skupiny se meziročně zvýšil téměř o polovinu na 1,3 miliardy australských dolarů. Fondy spadající pod australskou skupinu Macquarie zatím do evropských realit neinvestovaly.