Realitní trh na Floridě se po pádu na dno rychle zotavuje

Realitní trh na Floridě

Realitní trh na Floridě Zdroj: E15 Zdenek Peceny

Čísla zveřejněná tento týden floridskou asociací realitních makléřů ukazují, že v loňském roce na Floridě vzrostl počet uzavřených realitních obchodů, počet rozjednaných obchodů i průměrná cena nemovitostí, zatímco počet nemovitostí určených k prodeji oproti předchozímu roku poklesl.

„V průběhu celého roku 2012 jsme pozorovali silné známky toho, že oživení realitního trhu v celém státě zrychluje,“ uvedl Dean Asher, prezident floridské asociace realitních makléřů. Vzhledem k tomu, že pětina floridských domácností nadále dluží na hypotéce více, než kolik má jejich dům hodnotu, a také skutečnosti, že mladé rodiny nemají téměř žádnou šanci hypotéku na svůj první domov získat, se zdá, že floridský, potažmo americký realitní trh ještě bude potřebovat nějakou pomoc, aby se postavil na vlastní nohy.

Návrat na místo činu

Na Floridě, stejně jako v jiných zemích postižených nemovitostní krizí, byla s příchodem finanční krize zanechána řada rozestavěných objektů napospas svému osudu. Některé z nich se nyní po pěti letech dočkají odložené dostavby.

Příkladem může být projekt Champions Gate pouhých 12 minut jízdy od vyhlášeného Disney Worldu v Orlandu. Na více než 364 hektarech zde bude brzy dokončeno 3200 nových domů a bytů. Krásně zelený travnatý koberec zde již pokrývá golfové hřiště opuštěné v polovině realizace v roce 2007, když americká nemovitostní bublina praskla. Podobné projekty potkává vzkříšení napříč nejjižněji položeným americkým státem.

Zdá se, že nad floridskými realitami opět svítí věčné slunce. Stavební výroba se zvedá, výrobci aut si libují, že stoupá prodej náklaďáků a ceny nemovitostí utěšeně rostou. Dean Asher připisuje oživení trhu tvorbě nových pracovních míst a rekordně nízkým sazbám hypoték.

Reality na FloriděReality na Floridě | E15 Michael Tomes

Nová bublina na obzoru?

Skutečnost ale nemusí být tak optimistická, jak se zdá. Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou sice rekordně nízké, za to je ale rekordně složité hypotéku získat. Řada analytiků, jako třeba společnost CoreLogic, již také bije na poplach, že na Floridě se nebezpečně nafukuje další realitní bublina. Dlouhodobý průměr růstu cen nemovitostí je podle CoreLogic tři až čtyři procenta ročně, zatímco na Floridě loni rostly v průměru o deset procent.

Mike Farrow, který pracuje pro realitku Keller Williams, si s floridskými nemovitostmi prožil růst i pád. Do Spojených států přijel z domovské Velké Británie v roce 2003 jako hypoteční makléř. Říká, že když se v té době realitní trh rozjížděl, všichni – včetně něho – se tím nechali unést. „Říkáte si, že je to všechno příliš dobré na to, aby to byla pravda. Už v tom ale jedete, protože to dělají všichni,“ říká. Farrow vzpomíná, jak jednoduché bylo v těchto dobách získat financování: „Stačilo podepsat kus papíru a bylo to.“

Až na dno a zase vzhůru

Developeři měli před kancelářemi fronty, když spouštěli prodej nových projektů, často se prý stávalo, že někdo podepsal několik rezervačních smluv a složil zálohu a těm, na které se nedostalo, prodával tyto rezervační smlouvy s přirážkou několika tisíc dolarů.

Když v polovině roku bublina splaskla, úvěrování vyschlo doslova přes noc. Ceny nemovitostí se řítily dolů. Dům se čtyřmi ložnicemi, za který se v roce 2006 platilo 350 tisíc dolarů, měl o tři roky později hodnotu 170 tisíc dolarů, a to ještě v případě, že se vůbec našel nějaký kupec. Farrow si sám spálil prsty, když se mu jeho hypoteční byznys zhroutil a hodnota investic do nemovitostí zažila volný pád. Nyní je ale zpět, už neprodává hypotéky, ale reality.

Floridská realitka Coconut Grove už má nové klienty.Floridská realitka Coconut Grove už má nové klienty. | profimedia.cz

Nová klientela z rostoucích ekonomik

Na Floridě existuje značný rozdíl mezi žádaností a cenami různých regionů a lokalit. Mezi dražší oblasti patří jihovýchod státu. Zhruba od West Palm Beach přes Boca Raton, Fort Lauderdale až po Miami. V žádaných lokalitách tohoto regionu se nemovitostí na prodej nedostává.

Naproti tomu oblast mexického zálivu na sever od Tampy připomíná jižní Španělsko, kde se překotně stavělo především pro – často také britské – turisty. Na turisty z britských ostrovů se specializoval také Farrow, dnes jsou ale už dávno pryč. Vytlačila je slabá libra a trvající stagnace britské ekonomiky. Drtivou část Farrowovy dnešní klientely tvoří Brazilci.

„Přemýšlím, že se naučím portugalsky,“ říká Farrow. Jeho slova potvrzuje i Eduardo Bravo, realitní makléř z Boca Raton, který říká, že dříve tvořili Britové 30 procent jeho zákazníků, zatímco dnes je to jen pět procent. „Brazílie, Norsko, Kanada a Čína,“ vypočítává Bravo země, odkud pocházejí nejrychleji přibývající klienti.

Vývoj indexu cen nemovitostí S&P/Case-ShillerVývoj indexu cen nemovitostí S&P/Case-Shiller | E15

Florida patřila k nejpostiženějším státům

Nemovitostní bublina během uplynulých let zasáhla trh s bydlením ve více než polovině všech amerických států. Ceny nemovitostí dosáhly svého vrcholu na začátku roku 2006 a klesat začaly v průběhu roku 2006 a 2007. Nejnižší úrovně dosáhly v průběhu roku 2012. V prosinci 2008 hlásil index cen nemovitostí S&P Case-Shiller největší propad cen v dějinách indexu. Florida patřila mezi ty státy, které prasknutí bubliny postihlo nejcitelněji. V lednu 2009 měla spolu s Kalifornií, Michiganem a Ohiem vůbec nejvyšší podíl zabavených nemovitostí pro neschopnost splácet hypotéku.

S Buffettem na Floridě

Bydlení vedle Mickey Mouse

Můj soused Elton John