Realitní trh táhly velké miliardové obchody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Investice do podnikatelských nemovitostí v Česku se za celý rok budou pohybovat nejméně kolem miliardy eur, tedy zhruba 28 miliard korun, shodují se realitní konzultanti. Tuto sumu ale výrazně ovlivnily dvě velké transakce.

Jednak americký fond Starwood Capital koupil kancelářský komplex The Park v Praze na Chodově za zhruba 300 milionů
eur. A pak miliardář Radovan Vítek v souvislosti s nájezdem na skupinu Orco získal fondy Endurance.

„Pokud od celkového objemu investic evidovaných na začátku prosince 970 milionů eur odečteme tyto dvě velké transakce za přibližně 440 milionů eur, dostaneme se na hodnotu jen něco málo přes půl miliardy eur,“ uvedl vedoucí investic poradenské společnosti DTZ Czech Republic Ryan Wray.

Nejvýnosnější transakcí se ovšem stal nákup České pojišťovny, která od italské skupiny Fim koupila v pražské Pařížské ulici secesní budovu, v níž kromě luxusních obchodů sídlí například Energetický a průmyslový holding. Pojišťovna koupila nemovitost s výnosem pod 5,5 procenta, což je na tuzemském trhu výjimečná událost.

Konkrétní prodejní cenu žádná ze stran nezveřejnila. V přepočtu na čtvereční metr je však v České republice rekordní, sdělila poradenská společnost Jones Lang LaSalle, která se na transakci podílela.

Investice do podnikatelských nemovitostí v ČeskuInvestice do podnikatelských nemovitostí v ČeskuInvestice do podnikatelských nemovitostí v Česku

Nadstadardně velké transakce v roce 2014

Rušno bude na tuzemském trhu také v roce 2014. „V příštím roce navíc očekáváme větší množství nadstandardně velkých transakcí, což bude mít za následek větší investiční objemy,“ uvedl Dušan Šťastník z investičního týmu Jones Lang LaSalle.

Většina realitních poradců odhaduje, že se mírně sníží výnosy z nejlepších nemovitostí, protože jejich ceny porostou. „Zájem investorů se od dnes dominantních kanceláří pravděpodobně vrátí i k logistice, průmyslu a maloobchodu,“ soudí investiční expert z Cushman & Wakefield Alexander Rafajlovič.

Achillovou patou českého realitního trhu je ovšem nedostatek špičkových nemovitostí. „Poptávka po prémiových nemovitostech bude nadále zajištěna mezinárodními investičními manažery, nicméně četnost takových transakcí se obecně příliš nezvýší, protože prémiových nemovitostí je v České republice tradičně nedostatek,“ uzavřel zástupce oddělení kapitálových trhů ve společnosti CBRE Tomáš Jandík.

Miliardář Čadek koupil halu za stamiliony
Podnikatel Jaroslav Čadek se pustil do nákupů dalších nemovitostí. Tentokrát ovládl tuzemskou výrobní základnu švédského koncernu Lindab, která se nachází v areálu Karlovarská Bussines Park v Praze 6 nedaleko letiště. Prodávajícími byli developer Portland Trust a gigant světových realit Ares Property Partners.
Čadek se svými společníky zaplatil Američanům za halu 8,5 milionu eur (asi 233 milionů korun). Při zohlednění nájemného, které Švédové platí, bude tato investice vytvářet roční výnos 8,1 procenta. Pro srovnání: nejlepší výnos u prvotřídních průmyslových nemovitostí aktuálně činí podle poradců z CBRE osm procent. Ivo Suchomel z investičního týmu konzultantské firmy Cushman & Wakefield považuje transakci za další důkaz, „že domácí kapitál je schopen realizovat i transakce institucionálního charakteru a je ochoten připlatit za prvotřídní produkty ve špičkových lokalitách“.
V minulých letech byl z řad tuzemských investorů do komerčních nemovitostí aktivní hlavně Radovan Vítek se svou skupinou CPI. Vedle něj se však z podnikatelského undergroundu vynořila řada dalších domácích kupců. O největší jednotlivou transakci se pak postarala firma Cimex miliardáře Petra Lukeše, když získala zánovní kancelářskou budovu v Praze ve Stodůlkách. Cena transakce zveřejněna nebyla, velmi pravděpodobně ale překročila miliardu korun.