Realitní trh v Londýně se zřejmě jen tak neoklepe. Ani kdyby poslanci schválili dohodu s EU

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Canary Wharf - Londýn
Londýn
Londýn
Parlament v Londýně
5
Fotogalerie

Zájem o kanceláře či další komerční nemovitosti v britské metropoli výrazně upadl. Příčinou je nejistota kolem podoby brexitu, uvádí agentura Bloomberg. Část správců aktiv se dokonce domnívá, že i kdyby britská premiérka Theresa Mayová uspěla a v parlamentu prosadila „svou“ rozvodovou smlouvu s Bruselem, trh s komerčními nemovitosti ve známé finanční čtvrti City by se z dosavadního propadu do konce roku nevzpamatoval.

Londýnské kanceláře, obchodní centra či sklady nyní nacházejí kupce jen velmi obtížně. Celkové objemy obchodů se během prvních dvou letošních měsíců ztenčily o více než 40 procent, uvádí s odkazem na data poradenské společnosti Property Data agentura Bloomberg. Hodnota popsaného trhu v současnosti dosahuje 4,3 miliardy liber. „Investoři čekají, zda se podaří předejít chaotickému brexitu bez dohody,“ uvádí Bloomberg.

Nastíněnou skutečnost potvrzují také údaje společnosti Savills. Podle ní se letošní akvizice londýnských kanceláří nacházejí jen na dvou třetinách pětiletého průměru. Propad se nevyhnul ani hlavnímu finančnímu centru Londýna. Naopak právě finančnictví má být podle skeptických hlasů sektorem, na který údajně dopadne odchod Británie z Evropské unie nejtíživěji.

Správce aktiv DWS Group očekává, že i v případě spořádaného brexitu podle vyjednané dohody klesne letos zájem o pronájem nejlepších kanceláří v londýnské City o čtyři procenta. Politická nejistota si už podle DWS vybrala svou daň. Bloomberg v této souvislosti připomíná, že z britských realitních investičních fondů od října odteklo přes 1,1 miliardy liber.

I po brexitu ale bude londýnská City dvakrát větší než její evropská konkurence. Hovoří pro to i skutečnost, že v rámci přípravy na brexit bylo podle únorového zjištění agentury Reuters přesunuto z Londýna zatím jen asi 2000 pracovních míst. To je třetina toho, co se odhadovalo ještě v září.

Londýn je desítky let finanční metropolí Evropy, kde sídlí desítky nadnárodních bankovních ústavů. Finanční sektor po celé zemi zaměstnává 2,2 milionu lidí a k růstu hrubého domácího produktu (HDP) přispívá 12,5 procenty. Na daních každoročně odevzdá přes 70 miliard liber (2,1 bilionu korun), uvádí organizace City of London Corporation.

Evropská finanční centra doufají, že se jim díky brexitu podaří z Londýna přetáhnout sídla prestižních bank a dalších finančních institucí, podle listu Handelszeitung ale proti londýnské City nemají šanci. Britské finanční centrum je co do mezinárodních finančních aktivit třikrát větší než Frankfurt nad Mohanem a čtyřikrát větší než Paříž.