Šedá voda proniká do bytových domů. Skanska Reality ji pustí i do praček

Na místě někdejšího modřanského cukrovaru postaví Skanska Reality na osm stovek bytů

Na místě někdejšího modřanského cukrovaru postaví Skanska Reality na osm stovek bytů Zdroj: Skanska Reality

V Česku poprvé vznikne bytový dům, jehož obyvatelé budou prát v recyklované vodě. Další krok v udržitelném stavění dělá developer Skanska Reality v pražském projektu Modřanský cukrovar, který začne stavět na jaře. Takzvaná šedá voda se dosud v ojedinělých případech využívala pouze ke splachování toalet. Do praček je možné ji teď pustit díky čerstvé normě týkající se šedých a srážkových vod, která platí od 1. září.

„V první fázi Modřanského cukrovaru pilotně zkusíme využít recyklovanou vodu z umyvadel, van a sprch nejen pro toalety, ale také k praní v automatických pračkách. Obyvatelé bytů budou mít na rozdíl od splachování na výběr. K pračkám budou mít namontované dva kohoutky s pitnou a recyklovanou vodou, bude na nich, jak si vyberou,“ popisuje projektový manažer Skansky Petr Dušta.

Voda z koupelen se bude čistit biologicko-membránovou filtrací v technické místnosti v suterénu bytového domu. „Šedá voda bude mít parametry v podstatě pitné vody. Není důvod se obávat prát v ní cokoli, možná jen s výjimkou prádla pro kojence. Sami jsme zvědaví, jak se klienti k možnosti jejího využití postaví,“ říká Dušta.

Žádná tuzemská data k využívání šedé vody zatím neexistují, protože právní předpisy dosud její použití přísně omezovaly. V minulých letech Skanska instalovala pouze povinné splachování šedou vodou do dvou bytových domů v projektu Botanica v Praze 5. Od letošního září ale platí česká norma pro navrhování, provoz i pro údržbu zařízení k čištění šedých nebo srážkových vod v budovách a na přilehlých pozemcích. I tak hygienici zatím Skansce povolili pouze roční zkušební provoz a vzorky šedé vody budou pravidelně monitorovat.

25 procent úspor

Výpočty developera počítají s tím, že areál o téměř 800 bytových jednotkách ročně uspoří až 35 tisíc metrů krychlových pitné vody, denně 97 tisíc litrů. Návratnost investice se pohybuje v rozmezí deseti a patnácti let. „Samozřejmě záleží hodně na údržbě zařízení a na tom, zda se lidé chovají zodpovědně, například nemyjí nádobí ve vaně, což způsobuje zanesení membrány,“ vysvětluje Dušta.

Skanska aktuálně spouští prodej prvních bytů z Modřanského cukrovaru, výstavbu zahájí příští rok na jaře. Hospodaření s vodou bylo tématem také pro architekty ze studia Chybik+Kristof.

„V každém objektu jsme navrhli zelené střechy, které zpomalí odtok dešťové vody, i akumulační nádrže, z nichž se voda bude využívat pro zálivku zeleně ve vnitroblocích. Využije se také voda ze zpevněných povrchů, případně se vsákne díky zeleným průlehům. Ty se stanou funkčním a zároveň estetickým prvkem veřejného prostoru,“ popisuje architekt Ondřej Chybík.

Banky se barví do zelena

Modřanský cukrovar bude po dokončení všech sedmi etap zahrnovat zhruba osm stovek bytů. V rámci takzvané modrozelené infrastruktury se developer zaměřil nejen na hospodaření s vodou, ale také chystá zelené střechy o celkové ploše 1,4 hektaru a instalaci solárních panelů.

Firmy tlačí do zeleného stavebnictví v rámci snižování emisí uhlíku nejen Evropská unie, ale stále intenzivněji i financující banky. „Do roku 2025 by mohla až polovina bankovních úvěrů ve stavebnictví směřovat jen na udržitelné budovy,“ odhaduje výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv