Slabá koruna zdražuje stavební materiály

Oslabení koruny v důsledku intervence České národní banky potrápilo také mnohé stavaře a výrobce stavebnin. Téměř polovina šéfů stavebních firem dokonce tvrdí, že slabá měna jim sníží zisky. Vyplývá to z nové analýzy výzkumné společnosti CEEC Research.

„Negativní dopad spočívá zejména ve zvýšené ceně materiálů a dodávek technologií. Podražil především hliník a ropné výroby,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Trend už potvrdil také Český statistický úřad. Zatímco ceny stavebních prací pokračovaly v únoru v meziročním poklesu, stavební materiály zdražily zhruba o procento. Tedy stejně jako v lednu.

„Naše podnikání tím bylo opravdu nemile zasaženo v tom smyslu, že pro své výrobky, které zde vyrábíme, tak potřebujeme řadu surovin, které dovážíme,“ stěžuje si Robert Mikeš, ředitel divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ.

Producent stavebnin z koncernu Saint-Gobain tedy musel podobně jako další firmy z branže zdražit. Stavební firmy na úpravu ceníku ale odmítají přistoupit, protože mají často s investory dohodnuté pevné ceny. Nejproblematičtější jsou podle šéfa CEEC Research Vacka smlouvy uzavřené před listopadem 2013. Tedy předtím, než centrální bankéři rozhodli o oslabení koruny.

Intervence přála stavbařům v zahraničí

„Dodavatelé materiálů ze zahraničí promítli zdražení do svých cen, zatímco vyšší dodavatelé většinou tuto možnost vůči investorům neměli. Takže tyto nečekané náklady sanují ze své marže, respektive častěji spíše prohlubují ztrátu na dané zakázce,“ řekl majitel skupiny Trigema Marcel Soural.

Pozitivní vliv má naopak měnová intervence na české stavbaře podnikající v zahraničí. Například generální ředitel společnosti OHL ŽS na nedávném Fóru českého stavebnictví uvedl, že oslabení koruny vytáhlo jeho firmu ze ztráty do černých čísel.

Vacek ze CEEC ale v aktuální analýze připomněl, že vývoz stavebních prací tvoří stále maximálně pět procent celkového výkonu stavebnictví.

Intervence ČNB zasáhly polovinu stavebních firem