Spor o Škodův palác se táhne. Praha se na výši nájemného s majitelem nedohodla

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác Zdroj: SJu CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Jednání mezi hlavním městem a majitelem Škodova paláce, společností Guayana Holding britského podnikatele Davida Maxwella, ohledně nájemného v magistrátním sídle uvízla na mrtvém bodě. Město nepřistoupilo na požadavky firmy na veřejné projednání smluvních podmínek pronájmu. Nechceme z toho dělat reality show, tvrdí město. Praha vede v současnosti se společností Guayana Holding kvůli nájmu soudní spor.

Společnost Guayana Holding město vyzvala k jednání za účasti médií. Nikdo ze zástupců Prahy ale nakonec nedorazil. „Konstruktivní diskuzi se v žádném případě nebráníme. Ovšem výměna informací o potřebách města a postoji pana primátora k celé věci, a to za účasti médií, je podle našeho názoru v tuto chvíli nadbytečná,“ sdělila magistrátní mluvčí Petra Hrubá.

Podle tiskové mluvčí Davida Maxwella Jitky Novotné se už společnost Guyana Holdings pokusila kvůli vyřešení sporu s městem sejít několikrát. Poslední nabídku na snížení nájmu předložila koncem července.

Majitel Škodova paláce podle Novotné navrhl městu celkovou úsporu ve výši 561 milionů korun a možnost, že si pronajme v Kongresovém centru Praha nové prostory určené pro odbor dopravněsprávních činností – městu by je pak přenechal k bezplatnému užívání po dobu 11 let. Mělo jít o vstupní návrh, který měl podle Novotné zahájit jednání o možném mimosoudním vyrovnání mezi městem a majitelem Škodova paláce.

Bez předkupního práva

Podle magistrátní analýzy, která se návrhem zabývala, by město nepřímo uspořilo ročně přibližně 41 milionů korun, tady zhruba 16,25 procenta současného nájemného, které pro rok 2014 činí 252 milionů korun. Dle magistrátní mluvčí Petry Hrubé by se ale Praha zároveň musela vzdát předkupního práva a práva opce na Škodův palác. „Na přijetí či odmítnutí nabídky hlavní město dostalo velmi krátkou lhůtu 20 dnů. V takto krátké době není možné tak zásadní rozhodnutí učinit. To musí vycházet z různých právních analýz a následně být projednáno jak radou, tak zastupitelstvem,“ konstatovala Hrubá.

Struktura nabídky byla podle Hrubé navíc značně komplikovaná. „Na základě všech těchto skutečností včetně provedených ekonomických analýz ji hlavní město bylo nuceno odmítnout jako nevýhodnou,“ uvedla. Nicméně nabídka byla podle magistrátu prvním vstřícným krokem ohledně snížení nájemného společnosti od podání žaloby na jaře loňského roku.

Miliardová úspora

Město nyní po majiteli Škodova paláce žádá vysvětlení proč chce, aby se Praha vzdala předkupního práva na palác, a co s budovou dále plánuje. Dalšímu jednání se prý vůbec nebrání.

Praha má podle současné smlouvy do konce roku 2026 za užívání Škodova paláce včetně služeb zaplatit ještě částku 3,6 miliardy korun.

Hlavní město majitele Škodova paláce žaluje o vrácení 670 milionů korun jako bezdůvodného obohacení a do konce roku 2026 požaduje snížení nájemného o přibližně 47 procenta. Ušetřilo by tak zhruba 1,5 miliardy korun.

Historie kauzy magistrát vs. Škodův palác:
2003 ČEZ se pokouší prodat svou budovu Škodova paláce v Jungmannově ulici číslo 29 za zhruba miliardu korun.
2005 Palác kupuje podnikatel Sebastian Pavlowski, jeho Copa Retail byla v soutěži jediným zájemcem. Pavlowski koupil od ČEZ budovu spolu s pozemky vedoucí na Národní třídu (kde se nyní staví velký komerční komplex) v hodnotě přibližně 2,2 miliardy korun za zhruba tři miliardy korun.
2006 Magistrát si Škodův palác pronajal na 20 let za 4,5 miliardy od firmy Copa Retail.
2007 Pawlovski firmu Guayana Holdings, na kterou převedl budovu i nájemní smlouvu s magistrátem, prodal. K vlastnictví se posléze přihlásil britský podnikatel David Maxwell.
2010 Magistrát vede občasnou diskuzi o příliš vysokém nájmu.
16. dubna 2013 Podává Praha žalobu