Staré i nové byty dál zdražují

Do stavby bytového domu v Modřanech investovala společnost Kuchař & Thein 470 milionů korun.

Do stavby bytového domu v Modřanech investovala společnost Kuchař & Thein 470 milionů korun. Zdroj: ctk

Růst tržních cen bytů ve třetím čtvrtletí opět zrychlil. Polepšily si hlavně starší byty. Ve třetím kvartálu se za ně reálně v celé České republice platilo meziročně o 4,9 procenta více. V mimopražských regionech činil růst dokonce 5,8 procenta, vyplývá z nových čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Poprvé od roku 2008 jsme zaznamenali zastavení trendu poklesu cen nemovitostí. Ve většině lokalit se ceny stabilizovaly a v některých vnímáme i velmi pozvolný nárůst v řádech jednotek procent,“ uvedl makléř Jan Zachystal z realitní kanceláře Re/Max Alfa.

Oživení trhu způsobila podle ředitele realitní kanceláře Lexxus Petera Višňovského hlavně akumulovaná poptávka z let, kdy se příliš neobchodovalo. Roli sehrály také nízké úroky hypoték a stabilizace politické situace.

Tržní ceny nového bydlení od července do konce září vzrostly v Praze podle ČSÚ meziročně o 1,5 procenta. „Při vytváření cen za nové bydlení bereme v potaz aktuální poptávku i tržní ceny v dané lokalitě, proto jsme oproti loňskému roku mohli přistoupit k nastavení cen v průměru o tři až pět procent výše,“ sdělila generální ředitelka společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

Podobný růst hlásí i Ekospol. „Ceny našich bytů letos vzrostly v průměru o tři procenta ve srovnání s rokem 2013 a zhruba o deset procent ve srovnání s dobou krize,“ řekl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Central Group ještě předkrizové úrovně cen nedosáhl

Konkurenční Central Group hovoří dokonce ještě o silnějším růstu cen novostaveb kolem sedmi procent. Naproti tomu další velký hráč Finep tvrdí, že ceny drží. „V roce 2014 jsme prodávali nové byty za jednotkové ceny srovnatelné s průměrnými cenami jako v roce 2013 a udrželi jsme si tak naší stabilně vysokou konkurenceschopnost na pražském trhu prodeje nových bytů,“ poznamenal finanční ředitel holdingu Finep Štěpán Havlas.

Přestože Ekospol se podle vlastních údajů již dostal přes úroveň cen z doby krize, Central Group je prý stále ještě hluboko pod ní. „Současná cenová úroveň skutečně prodávaných bytů Central Group je přibližně o třicet procent nižší než v předkrizovém roce 2008,“ uvedl šéf největšího bytového developera Dušan Kunovský.

Oficiální statistiky v případě konečných smluvních cen uvádí jen srovnání se základem roku 2010. Ve srovnání se základem tohoto období jsou ceny novostaveb aktuálně nižší o 2,4 procenta. U starších bytů mimo hlavní město jsou byty stále levnější o deset procent. V samotné Praze ale takzvané second-handové byty poprvé za poslední tři roky překročily úroveň roku 2010 o mírných 0,6 procenta.

Lepší situace na trhu se odrazila také v počtu bytů, které developeři dávají na trh. Například Ekospol dal letos na trh téměř osm stovek bytů, což byl meziroční nárůst přibližně o třetinu.