Stavaři vyhlíží světlé zítřky, na trhu se ale dál bojuje o život

Optimismus v tuzemském stavebnictví sílí. Ředitelé firem pro letošní rok předpovídají mírný růst o 0,7 procenta. Příští rok by mělo být s růstem kolem tří procent ještě lépe. Stavební výroba se však přesto stále potýká s nadbytečnými kapacitami, nízkými maržemi a špatnou platební morálkou. Vyplývá to z nového průzkumu firem CEEC Research a KPMG Česká republika, který autoři představili na konferenci stavebních lídrů.

„Pokud se podaří udržet trend přílivu investic, rok 2014 by mohl být pomyslným dnem českého stavebnictví a koncem krize propadu objemu prací,“ řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Stabilizaci českého stavebnictví potvrzují šéfové firem napříč všemi analyzovanými částmi oboru. Pro letošní rok počítají rovněž s mírným růstem tržeb.

Vyhladovělé stavebnictví by však potřebovalo více. „Bohužel na odstranění základního problému tohoto sektoru, to jest výrazného převisu nabídky nad poptávkou, je očekávaný růst zatím příliš malý,“ soudí partner KPMG ČR Pavel Kliment. Ani prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš nepovažuje meziroční růst odvětví o 8,4 procenta v prvním čtvrtletí za dostatečný.

Upozornil na klesající počet stavebních povolení. Spokojený není ani s objemem nově uzavřených kontraktů. Ten se přitom během prvních třech měsíců meziročně zvýšil o 53 procent na 34 miliard korun.

Šéf stavební Skansky Dan Ťok vnímá zlepšení hlavně ve výstavbě budov a železničních stavbách. „Silniční stavitelství bude na zlepšení čekat nejdéle, protože předchozí vedení ministerstva dopravy, v deklarované snaze šetřit, způsobilo zastavením projektové a administrativní přípravy projektů dalekosáhlé škody,“ dodal Ťok.

Prachař: makáme

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) se ale dušuje, že se v jeho úřadu maká. „Příprava řady staveb už probíhá, u dalších máme před vypsáním otevřených výběrových řízení, a tento pro stavaře pozitivní trend bude v roce 2015 ještě nabývat na intenzitě,“ sdělil.

Přehnaný optimismus krotí obchodní ředitel společnosti Eurovia CS Zdeněk Synáček. Růst odvětví na začátku letošního roku připisuje hlavně mírné zimě než zásadní změně v oboru. „Přesto si myslím, že alespoň výrazné poklesy nás již nečekají, že si projdeme obdobím víceleté stagnace s mírně pozitivním výhledem v řádu let,“ dodal.

Ondřej Chládek: Protikorupční hysterie zastavila stavebnictví