Stavebnictví klesá. Produkce inženýrských staveb se meziročně snížila o pětinu

Umístění nosníků mostu v Korunovační ulici probíhalo za plného provozu trati pod ním. Stavba je tak rychlejší a levnější.

Umístění nosníků mostu v Korunovační ulici probíhalo za plného provozu trati pod ním. Stavba je tak rychlejší a levnější. Zdroj: Alexandr Malachovský

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří je připraven k otevření. Dokončují se už jen poslední úpravy.
Jeden z 29 mostů nového úseku dálnice.
Na některých místech stále probíhá čilý stavební ruch.
Přímo u holešovické náplavky v současnosti také vzniká soukromý developerský projekt.
stavba obchvatu Třince
7
Fotogalerie

České stavebnictví v říjnu zrychlilo meziroční pokles na 8,5 procenta ze zářijových revidovaných 7,7 procenta.

V letošním říjnu bylo ale dokončeno o 75,4 procenta bytů více, zahájeno jich bylo méně. Stavební úřady vydaly meziročně více stavebních povolení. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 7,3 procenta. Letošní říjen měl totiž o jeden pracovní den méně než loňský. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezonních vlivů klesla o 1,5 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 1,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství byla o 20,1 procenta nižší.

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému říjnu o 0,4 procenta více, bylo jich 7413. "Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 24,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 se zvýšila o 0,7 procenta," uvedli statistici.

Bytů se začalo stavět meziročně o 4,3 procenta méně, a to 2172 bytů. Nárůst ČSÚ zaznamenal u bytů v rodinných domech, v bytových domech jejich počet klesl o 35,6 procenta.

Dokončených bytů bylo v říjnu o 75,4 procenta více, celkem 3146 bytů. V rodinných domech vzrostl jejich počet o desetinu. "V bytových domech se v důsledku dokončení velkého projektu v Praze zvýšil více než čtyřnásobně," poznamenali statistici.

Říjnový meziroční pokles tuzemského stavebnictví analytiky nepřekvapil. Podle odborníků je podobně jako v minulých měsících hlavním důvodem trendu nedostatek zakázek nebo špatná legislativa.

„V první řadě je to nedostatek zakázek, především ze strany veřejného sektoru. Loňský boom čerpání peněz z evropských fondů je dávno pryč a nové projekty se rozjíždějí jen velmi pomalu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Za letošním prudkým poklesem stojí ovšem nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také například tíživé dopady unijní regulatoriky EIA (posuzování dopadů staveb na životního prostředí), které zpomaluje realizaci řady stavebních projektů,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podotkl, že v neposlední řadě je také třeba zmínit obecně zbytečné táhlé schvalovací procesy v oblasti stavební výstavby, které podle něj ve svém důsledku brzdí nejen stavebnictví, ale ekonomiku jako takovou.

Podle developerské společnosti Central Group bytová výstavba v ČR v současnosti stále ještě čerpá z povolení z minulých let. Podle analýzy firmy se ale počty vydaných stavebních povolení z minulých let vyčerpají již v průběhu příštího roku. „Ten následující pak může být kritický, pokud politici a úředníci nezmění svůj postoj k povolování nové výstavby,“ dodala společnost.

Pracovníků ve stavebnictví v říjnu ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 3,2 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o desetinu procenta a činila 32 893 korun.