Stavebniny miliardáře Kutnara v krizi vydělaly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Král tuzemských stavebnin miliardář Vít Kutnar a jeho skupina Dek jdou proti proudu vývoje na trhu. Zatímco české stavebnictví se potácí v krizi, Dek pro letošní rok plánuje růst tržeb o jednotky procent. Minulý rok skupina utržila 7,2 miliardy korun.

Jestliže se navíc díky dobrému počasí protáhne stavební sezona, počítá Kutnar i se zvýšením ziskové marže nad loňských 3,5 procenta. O podobných tržbách a ziskovosti si může většina hlavních konkurentů nechat jen zdát. „Pokud za dva týdny napadne sníh, tak bude zisková marže stejná, a když ne, půjde nahoru,“ řekl Kutnar.

Loni skupina vydělala na provozní úrovni 249 milionů korun. Relativně rychle se skupina může v tržbách dostat přes deset miliard. „To může být hned, jakmile skončí krize ve stavebnictví. V tu chvíli rychle stoupnou ceny, protože bude nedostatek kapacit. Obor je teď tak sešněrovaný a vyždímaný, že potenciál pro růst je obrovský,“ uvedl šéf firmy. Expanzi ovšem společnost plánuje jen opatrně. Počítá hlavně s organickým růstem, žraločí rejdy mezi oslabenou konkurencí nechystá. Koupě několika menších firem loni a zkraje letošního roku tak podle Kutnara určitě trendem není.

Dektrade, což je pilíř skupiny vytvářející většinu tržeb, má nyní přes pět desítek provozoven. „Počet prodejen mírně poroste, počítám, že do šesti ročně. Maximální rozumné číslo je mít v Česku stovku prodejen,“ doplnil Kutnar.

Dek: Počet zaměstnanců rostl

Trendy na trhu nekopíruje Dek ani v zaměstnanosti. Na konci letošního roku bude mít kolem 1300 zaměstnanců, což znamená nárůst zhruba o patnáct procent.

Další Kutnarovy firmy dělají například plechové střešní krytiny nebo materiály ze dřeva. V holdingu je také společnost provozující pod značkou Nemopas inspekce nemovitostí. Další společnost Gservis kraluje tuzemskému trhu typových projektů rodinných domů.

Konkurence prodělává

Kutnarovi hlavní soupeři v prodeji stavebnin zažívají krušnější časy než jejich největší konkurent. Firma Saint-Gobain Building Distribution CZ z francouzského koncernu Saint-Gobain loni utržila 2,6 miliardy korun, ale na provozní úrovni prodělala 42 milionů.

Zhruba patnáct milionů při tržbách 771 milionů korun prodělala loni firma Woodcote CZ, jíž se loni zbavila britská skupina Wolseley ve prospěch manažerů.