Trh s byty ani loni nenašel dno

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Pád českého trhu s byty pokračoval i během roku 2012. Počet transakcí se meziročně snížil o 15 procent, u rozestavěných bytů dokonce o více než pětinu. Hitem byly naopak pozemky, počet obchodů s nimi narostl o desetinu. Celkový počet transakcí klesl mírně o procento, vyplývá z nových statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Snižování aktivity na trhu s byty kopíruje vývoj cen. „Rok 2012 byl o cenách. Developeři je dále snižovali, a to jak průměrné ceny za metr čtvereční, tak i absolutní ceny za přispění menších výměr bytů,“ uvedl šéf realitní a stavební skupiny Trigema Marcel Soural.

Nedávno zveřejněná čísla Hypoteční banky ukázala, že tržní ceny bytů klesly v závěru loňského roku mezičtvrtletně o 1,3 procentního bodu. Také poslední data Českého statistického úřadu potvrzují zlevňování. Tržní ceny starších bytů byly ve třetím čtvrtletí meziročně nižší o šest procent, u pražských novostaveb se snížily zhruba o tři procenta.

Aktivita na realitním trhuAktivita na realitním trhu | E15

Navzdory ospalému trhu se však loni podařilo státu poprvé od roku 2008 vybrat víc peněz na dani z převodu nemovitostí, jejíž objem rovněž napovídá o úrovni realitních transakcí. Loňské inkaso daně činilo 7,7 miliardy korun, což bylo meziročně o pět procent více, uvádí ministerstvo financí.

Podle ředitele společnosti Central Europe Holding Jiřího Pácala nelze z vyššího výběru daně podezírat růst cen nemovitostí. Upozornil však na různý vývoj obchodů s byty v regionech. Například v Ústeckém kraji, kde je bydlení spíše levnější, se v roce 2012 počet bytových transakcí podle katastrálních statistik propadl o 63 procent. Naopak v Praze, v níž se za byty platí v rámci celé republiky nejvíc, se aktivita na bytovém trhu zvýšila o sedm procent.

„Dalším důvodem může být skladba kupovaných bytů, protože díky posunu silných ročníků ze sedmdesátých let do věku stabilních rodin se mírně zvyšuje poptávka po větších bytech,“ řekl deníku E15 Pácal.

Analytik realitní kanceláře Lexxus Ondřej Diblík nabídl ještě další vysvětlení. „Zdánlivý nesoulad mezi snížením počtu převáděných bytových jednotek a zvýšeným výběrem daně z převodu nemovitostí je možno vysvětlit nárůstem počtu převáděných pozemků,“ sdělil Diblík. Roli podle něho mohl hrát také růst obchodů se staršími byty na úkor novostaveb.

Nejlepším penzijním spořením je teď byt