Univerzita kritizuje prodej domu poškozeného výbuchem

Takto vypadal dům v centru Prahy nedaleko Národního divadla po výbuchu loni v dubnu

Takto vypadal dům v centru Prahy nedaleko Národního divadla po výbuchu loni v dubnu Zdroj: ctk

Řízení letového provozu (ŘLP) v úterý s velkou slávou prodalo dům nedaleko Národního divadla, který loni v dubnu poškodil výbuch plynu. Kritika ale na sebe nenechala dlouho čekat a přišla z nečekané strany: od Univerzity Karlovy a Akademie múzických umění.

Vysoké školy vlastní budovy v sousedství a společnými silami chtěly poškozený dům odkoupit, opravit, a využít pro výuku a výzkum. Podle prohlášení na webu Fakulty sociálních věd UK nabízely fakticky stejnou cenu, za kterou byl dům nakonec prodán v elektronické aukci. Univerzita se prý přitom kvůli zákonným omezením nemohla aukce účastnit.

„Uvedenou situaci FSV UK vnímá tak, že stát prostřednictvím ŘLP dokázal najít cestu, jak státní majetek neprodat veřejné instituci, která o něj měla zájem, ale za tutéž cenu jej poslat do soukromých rukou. FSV UK tímto vyzývá ŘLP, aby odtajnilo kupce a ujistilo, že s budovou bude naloženo v souladu s veřejným zájmem – především, že kupní smlouva zajistí, aby budova nebyla stržena,“ píše se v prohlášení školy.

Jenže i ŘLP se jako státní podnik ohání platnou legislativou, která mu údajně neumožňuje přímý prodej majetku. „Podnik musel v souladu s principem péče řádného hospodáře využít nejtransparentnější způsob prodeje,“ uvedl mluvčí Richard Klíma. Kupce prý ŘLP může zveřejnit až po schválení celé transakce ministerstvem dopravy. Malá naděje vysokých škol spočívá v tom, že kupec ve finále nezaplatí. To se stalo například Českých drahám po jednom z pokusů vydražit barokní Sweerts-Šporkovský palác.