V Karlíně staví podle 80 let starého povolení. Je to v pořádku, tvrdí úřady

Okolo stojí bytové domy

Okolo stojí bytové domy Zdroj: Fortuno Group

V pražské Šaldově ulici má v proluce vyrůst nový multifunkční objekt
Starousedlíci proti stavbě protestují
Přestavba funkcionalistického domu vzniká na základě stavebního povolení z roku 1935
Ve dvoře vznikne visutá terasa
Majitelé protějšího domu podali kvůli stavbě už i žaloby
6
Fotogalerie
Je to jeden z mnoha podobných případů, kde hrají hlavní role starousedlíci, investor stavby a stavební úřad. Tento se odehrává v pražském Karlíně. Majitelé bytů v jednom z domů bojují o svůj prostor a snaží se usměrnit přestavbu blízkého funkcionalistického domu v Šaldově ulici. Zatím marně. Vstříc jim nevychází ani místní stavební odbor ani pražský magistrát, přitom se staví na základě 80 let starého povolení.

Architektka Sylva Zmátlová a projektový manažer Václav Stránský, jinak spolumajitelé domu v Březinově ulici, mají v tvářích téměř rezignovaný úsměv. Po několika letech sporů už jim prý docházejí síly. „Je to úplně absurdní. Proluku zastavují na základě stavebního povolení z roku 1935. Povolení přitom ale nikde nefiguruje,“ popisují jednu z více podivností, které přístavbu domu v Šaldově ulici provázejí. To je podle nich ale jen střípek z mozaiky.

Investor stavby, společnost Fortuno Group, staví na základě řady výjimek ze stavebního zákona, které vystavil magistrát. Jedna z výjimek umožňuje stavebníkovi vybudovat kanceláře v čistě obytném území. Výjimka ale podle Stránského platí pro již postavený funkcionalistický dům, developer ji přesto aplikuje na celý svůj projekt.

V pražské Šaldově ulici má v proluce vyrůst nový multifunkční objektV pražské Šaldově ulici má v proluce vyrůst nový multifunkční objekt | Fortuno GroupV Karlíně se rozhořel spor mezi starousedlíky a investorem (zdroj Fortuno Group)

Stavba by také měla mít podle městské závazné vyhlášky od protějšího domu odstup 20 metrů, stavební úřad Prahy 8 přitom povolil investorovi výjimku a odstup pouhých sedm metrů. „Jejich nástavba a stavba ve dvoře zastíní náš dům a způsobí, že hodnoty osvětlení a oslunění některých bytů se dostanou pod normu, čímž se z těchto bytů stanou nebytové prostory,“ upozornil Stránský.

To majitelé bytů doložili i studií, kterou zpracoval soudní znalec v oboru. Stavebník si ale podle nich opatřil studii svou, která tvrdí opak, tato studie je podle Stránského bez razítka. „Stavební úřad bere v potaz pouze jejích neautorizovanou studii a naši považuje za neplatnou,“ uvedl.

Odvolání i žaloby

Majitelé domu v Březinově ulici, který stojí proti novostavbě, se několikrát odvolali na stavební úřad Prahy 8 i magistrát, navrch podali dvě žaloby, zatím jim to ale nebylo nic platné. Stavební úřad Prahy 8 si stojí za svým. Stavební povolení z roku 1935 podle vedoucího stavebního úřadu Prahy 8 Josefa Gorčíka stále platí, neplatilo by pouze v případě, že by ho stavebník v roce 1935 nechal propadnout, to se ale nestalo. Na pozemku tehdy vyrostl funkcionalistický objekt.

Starousedlíci proti stavbě protestujíStarousedlíci proti stavbě protestují | Fortuno GroupMezi bytovými domy budou kanceláře (Fortuno Group)

Odůvodnil i výjimku, která hovoří o vzdálenosti mezi objekty. Stavební úřad podle Gorčíka pouze vycházel ze stávajícího půdorysu, ve dvoře byla původně v místě budoucí přístavby dílna. „Přístavba je v souladu s územním plánem,“ zmínila také zaměstnankyně stavebního úřadu Vendula Peterková. Dodala, že přístavba do dvora není v Karlíně ničím výjimečná, jde o místní standard. Úřad by ji podle Gorčíka nepovolil pouze v případě, že by šlo o „zelený“ dvůr.

Dvě podzemní patra, kde budou garáže, navíc podle Peterkové místním komunikacím a Karlínu odlehčí. Karlínská stavba má tak zatím díky razítkům cestu vyčištěnou a začalo se stavět.

Investor: Dům už takový byl

Podle investora funkcionalistická stavba, za kterou v 30. letech stál stavebník a majitel továrny Aero-Vysočany Vladimír Kabeš, nebytové, výrobní a výstavní prostory obsahovala už historicky.

„Od úplného počátku našeho projektu jsme jej prezentovali vlastníkům všech sousedních objektů s cílem představit jim tento projekt, promluvit si o jejich případných připomínkách a požadavcích a získat tak relevantní zpětnou vazbu,” sdělil mluvčí společnosti Fortuno Group Karel Vavroušek. Dodal, že s výjimkou majitelů bytů v Březinově ulici došlo se všemi ostatními k dohodě o spolupráci.

Stavba polyfunkčního objektu Aerohouse by měla být podle něj dokončena v polovině příštího roku.