Vietnamci začínají kupovat české reality

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Vietnamská komunita v Česku bohatne a začíná se díky tomu pouštět do nákupů nemovitostí. První realitní kanceláře již proto najímají vietnamské makléře.

„Doba, kdy byli Vietnamci jen stánkaři, je pryč. Je tu řada českých Vietnamců, kteří si vydělali slušné peníze,“ říká makléř pražské realitní kanceláře Re/Max Alfa Tuan Nguyen. Podnikatelé z vietnamské komunity prý už nekupují jen komerční prostory, ale i byty. A často hned několik najednou. „Velmi brzy přijde doba, kdy se setkáme s vietnamskými developery,“ předpovídá Tuan Nguyen. Dosud podle něho fungovali mezi jeho krajany hlavně neformální zprostředkovatelé. Tím, jak se ale byznys Vietnamců s nemovitostmi posouvá na vyšší úroveň, stali se zajímavými i pro realitní kanceláře.

Vietnamský makléř působí také u konkurenční sítě Century 21, konkrétně v její kanceláři Reality Express. Absolvent ČVUT v Praze Tommy Nguyen má na starosti právě služby pro vietnamské klienty. A jeho snem je vybudování vlastní realitky zaměřené mimo jiné na vietnamskou komunitu.

Další síť Dumrealit.cz má ve své kanceláři Invest Vietnamce, který sice není makléřem, ale má za úkol zabránit bariéře v komunikaci při obchodech.

Od pronájmů k dražbám

„Před pěti lety měli Vietnamci zájem o pronájmy, v současné době se s nimi potkáváme na dražbách,“ sdělila regionální ředitelka Realitní kanceláře Sting Ilona Katrušáková. Zájem mají Vietnamci podle regionální šéfky Stingu hlavně o kombinované nemovitosti. To znamená budovy, které slouží k bydlení i k provozu obchodu.

Podle Lenky Kopcové, manažerky kanceláře Invest ze sítě Dumrealit.cz, to ale určitě nejsou byty, do nichž by Vietnamci investovali na prvním místě. „Pokud mají investiční peníze, tak je investují do komerčních nemovitostí či přímo do podnikání,“ dodala.