Vlastníci bytů se soudí s developerem o opravu balkonů. Nesmějí na ně kvůli padajícímu sklu

Bytové domy z projektu ByTy Malešice

Bytové domy z projektu ByTy Malešice Zdroj: E15 Anna Vacková

Sázka na papouška.  Developer Sidi se snažil upoutat vizualizací, která překračovala hranice reálného zobrazení projektu.
2
Fotogalerie

Stovky obyvatel bytových domů z první etapy projektu ByTy Malešice mají už čtyři roky zakázáno vstupovat na balkony a lodžie. Zákaz vydal stavební úřad Prahy 10 kvůli havarijnímu stavu. Oprava je v nedohlednu a hrozí další pád skleněných výplní, který kauzu v roce 2018 odstartoval. Společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ) se soudí s developerem Sidi Prague o odstranění vady a uhrazení nákladů ve výši zhruba třiceti milionů korun. Znalecké posudky ukazují, že bezpečnost ohrožuje zejména použití laciného tmelu na stavbě.

Skleněná zábradlí i dělicí stěny mezi balkony jsou špatně upevněné, a kvůli tomu hrozí nebezpečí nejen lidem z bytů, padající sklo by mohlo vážně poranit i kolemjdoucí. Nejvyšší z budov má dvacet podlaží.

„Některé kotvy skleněných stěn jsou uvolněné a v několika případech z nich sklo vypadlo na balkon. Jedná se o skutečnost ohrožující zdraví a životy,“ uvedl stavební úřad.

Developer Sidi Prague od počátku odmítá za havarijní stav balkonů z první etapy zkolaudované v roce 2015 převzít zodpovědnost. SVJ Počernická č. p. 699 se proto obrátilo na soud, který případ řeší už dva roky. Situaci komplikuje i to, že developerská firma s izraelskými vlastníky se po dokončení tohoto svého druhého pražského projektu stáhla z českého trhu.

„Vedení společnosti Sidi Prague se vzhledem k probíhajícímu soudnímu sporu nebude k věci vyjadřovat,“ sdělila deníku E15 zástupkyně developera Kateřina Šarounová.

Levný materiál nevydržel

Soud se v květnu zabýval znaleckými posudky, jež si nechaly obě strany sporu vypracovat. Soudní znalci shodně dospěli k tomu, že na stavbě byl nevhodně použit levný silikonový tmel, který se u některých balkonů drolí a ocelové úchyty se pak dostávají do kontaktu se sklem, což vede k jeho praskání.  

„Ve druhé etapě už se místo silikonového tmelu, který podléhá UV záření a nemá takovou trvanlivost, dávala pryž,“ uvedl soudní znalec Miloslav Jokl, který zpracoval posudek pro developera. „Ani já netvrdím, že řešení je bezpečné a systémově správné,“ pokračoval.

Pochybení je však celá řada, a to včetně chybějícího statického posudku a projektové dokumentace, podle níž měl dodavatel balkonové stěny montovat. Znalkyně z Kloknerova ústavu ČVUT Jana Marková, která zhotovila posudek pro SVJ, volila u soudu ostřejší slova: „Úchyty nebyly správně navržené, balkony nesplňují požadavky na mechanickou stabilitu a odolnost. Viděli jsme kotvy zabudované i do zateplení budovy, bylo to provedeno neprofesionálně, neodborně, lajdácky.“

Chybí statický posudek

Oba znalci se shodují, že součástí projektu měl být statický posudek, který však ani jeden z nich neviděl. Posudek by podle nich prokázal, zda sklo a jeho úchyty splňují požadavky na bezpečnost, zda jsou odolné vůči působení větru a běžnému provozu i mimořádnému zatížení způsobenému pádem osoby na balkoně. „Bez statického posudku se stavba neměla zkolaudovat,“ uvedla Marková. K existenci posudku směřoval i jeden z dotazů deníku E15 na developera, avšak zůstal bez odpovědi.

Právní zástupci Sidi u soudu argumentují například tím, že v době kolaudace mohly platit jiné normy než nyní. Zjištění znalců se snaží zpochybnit také tvrzením, že vady nemusely existovat při dokončení stavby, ale vznikly až opotřebením.

K potenciálně zanedbané údržbě balkonů ovšem oba znalci uvedli, že servis kotvení skel je speciální požadavek, který nemůže provádět majitel bytu a pravděpodobně ani běžný správce budovy. Měl tedy být uvedený v manuálu k užívání bytu či jiném podobném dokumentu pro vlastníka.

Dohoda v nedohlednu

Podle člena výboru SVJ Milana Sedmihradského se od roku 2018 na balkonech a lodžiích postupně objevují další závady kotvení. „Levnější silikon se tady použil na padesátimetrové budově a bezpečnost lidí závisí na tom, jestli se tmel vydrolí, nebo ne,“ zdůraznil u soudu.

Soudní znalec Jokl, kterého si najala Sidi Prague, došel k závěru, že dalším krokem má být kromě oprav kotvení v havarijním stavu také zhodnocení stavu balkonů a lodžií ve všech 330 bytech z první etapy a poté vypracování sanačního projektu, který je nutnou podmínkou pro stavební povolení oprav či kompletní rekonstrukce balkonů.

Jak upozornila soudkyně Barbora Nezkusilová z Obvodního soudu pro Prahu 10, pokud se obě strany nedohodnou, bude vzhledem k chybějící dokumentaci potřeba vypracovat nákladné odborné posudky včetně statického posouzení stavby. K náznaku dohody však zatím nevedla ani mediace, kterou už SVJ a developer podstoupili.

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub