Výjimečný, ale již znehodnocený. Hotel Intercontinental nebude památkou, rozhodlo ministerstvo

Stávající podoba hotelu Intercontinental

Stávající podoba hotelu Intercontinental Zdroj: Michaela Szkanderová

Stávající podoba hotelu Intercontinental
Stávající podoba hotelu Intercontinental
Stávající podoba hotelu Intercontinental
Stávající podoba hotelu Intercontinental
Vizualizace plánované přístavby hotelu, TaK Architects
35
Fotogalerie

Ministerstvo kultury se rozhodlo neprohlásit pražský hotel Intercontinental kulturní památkou. Jde sice o mimořádnou stavbu, už v minulosti ale byla stavebními úpravami snížena její památkový hodnota, uvádí rezort. Verdikt, který se vztahuje i na přiléhající náměstí Miloše Formana, zatím není pravomocný. Fond R2G připravuje rekonstrukci hotelu.

„Hotel Intercontinental je stavbou výjimečnou oproti běžným stavbám této doby, nicméně kvůli nevhodným stavebním úpravám došlo k zásadním změnám jak v interiéru, tak exteriéru budovy. Všechny tyto změny snižují památkovou hodnotu objektu, proto nesplňuje podmínky pro prohlášení věci za kulturní památku,“ vysvětlilo své rozhodnutí ministerstvo.

Podle mediálního zástupce R2G Jana Kučmáše investoři rozhodnutí ministerstva kultury v tomto duchu očekávali. „Najali si renomované architektonické studio, které má zkušenosti s rekonstrukcemi památek. A k celé stavbě také jako k památce přistupujeme. Co je architektonicky cenné, to bude zachováno. Bude ale odstraněna například přístavba bazénu, která vznikla v 90. letech,“ uvedl Kučmáš.

Hotel a přilehlé pozemky koupil v roce 2019 fond R2G zakladatelů Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše a podnikatele Oldřicha Šlemra. Prodávajícím v transakci v hodnotě kole 5,8 miliardy korun byla slovenská skupina Best Hotel Properties. Fond následně na rekonstrukci hotelu a nové stavby v jeho okolí vypsal architektonickou soutěž, kterou vyhrálo studio Tak Architects.

Jak upozornil Kučmáš, verdikt ministerstva kultury umožní R2G odstranit stavby technického zázemí hotelu, jako jsou výdechy vzduchotechniky na náměstí Miloše Formana. Rozhodnutí se ale zároveň nijak netýká plánované sporné výstavby na náměstí.

Záměr na její výstavbu v pondělí odmítli radní hlavního města. Prosklená čtvercová budova měla mít původně pět podlaží, po kritice ji investor snížil na tři patra. Podle schváleného dokumentu je plocha, na které by měla budova stát, veřejným prostranstvím a stavba je proto nežádoucí. Fond R2G nicméně již dříve získal souhlas všech potřebných orgánů a institucí včetně pražského magistrátu a Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR). Právě ten nyní radní pověřili, aby proti povolení stavby podal námitku.

Proti stavbě výrazně vystupuje bývalý starosta a nynější opoziční zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha sobě) a jeho bratr Jan, který je předsedou zastupitelského klubu Prahy sobě na magistrátu, poslancem a starostou Prahy 7.

Nynější rozhodnutí ministerstva kultury i tak Jan Čižinský nijak nerozporuje. „Pokud tam ty výdechy z garáží nebudou, tak to bude pro náměstí jedině plus,“ řekl.

Budova hotelu Intercontinental vznikla v letech 1968 až 1974 podle projektu atelieru Epsilon na pozemku, který vznikl následkem bombardování za druhé světové války.

Na základě dohody československé vlády a amerických aerolinek PanAm se stal součástí sítě luxusních hotelů InterContinental, provozovatelem byl však nakonec až do roku 1990 Čedok. Hotel má 372 pokojů, dvě restaurace a konferenční prostory. V letech 1992 až 1995 proběhla první renovace budovy.