Za koupi nemovitosti v USA pobytové vízum, navrhují senátoři

americký dům

americký dům

Zahraniční kupci nemovitostí v hodnotě nejméně půl milionu dolarů (asi devět milionů korun) by ve Spojených státech mohli v budoucnu dostávat rezidenční víza. Navrhují to dva američtí senátoři, kteří tak chtějí oživit skomírající trh s realitami v zemi. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal.

Podíl cizinců nakupujících nemovitosti v problémových částech země, jako je třeba jižní Florida, jižní Kalifornie či Arizona, již nyní roste. Kupci například z Kanady a Číny, ale i dalších zemí využívají nejen velkého poklesu cen obytných domů ve Spojených státech a menší konkurence amerických zájemců, ale i výhodných směnných kurzů.

Demokrat Charles Chumer a republikán Mike Lee nyní v Senátu navrhují opatření, které by tuto poptávku dále povzbudilo. Aby dosáhli na vízum, museli by zájemci buď utratit nejméně půl milionu dolarů za jednu nemovitost, anebo čtvrt milionu za jednu, ve které by žili, a čtvrt milionu za druhou, kterou by pronajímali.

Nová možnost by v případě schválení v Kongresu doplnila současné vízové programy, které umožňují cizincům vstoupit do USA, když investují do nových firem vytvářejících pracovní místa. „Jde o způsob, jak na (realitním trhu) vytvořit větší poptávku, aniž by to federální pokladnu stálo jediný cent,“ uvedl Schumer.

Zahraniční kupci ve finančním roce končícím v březnu nakoupili v USA nemovitosti za 82 miliard dolarů oproti 66 miliardám v předchozích 12 měsících. Například v Miami na ně připadlo nejméně 5,5 procenta všech prodejů obytných domů. Ve Phoenixu to pak bylo 4,3 procenta prodejů.

Pobytová víza by nicméně kupcům nemovitostí neumožnila ve Spojených státech pracovat. Pracovní víza by si museli opatřit běžnou cestou. Do země by ale mohli oba manželé a děti mladší 18 let. Pokud by však nemovitost prodali, jejich vízum by zaniklo.