Zadávání zakázek na projektování staveb vázne, tvrdí projektanti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ředitelé projektových firem si stěžují na pomalé zadávání zakázek na projektovou činnost. Ze všech letos vyhlášených tendrů zatím získali 22 procent za 0,6 miliardy korun. Projektanti tak zatím příliš netěží z toho, že veřejná správa má letos o jejich práci větší zájem.

Celkem bylo v lednu až říjnu zadáno 307 zakázek, což je o čtvrtinu meziročně méně. Skutečná zadaná hodnota byla 0,5 miliardy korun, protože vybrané nabídky byly zhruba o 17 procent nižší než hodnota vypsaných výběrových řízení. Vyplývá to z analýzy zpracované společnostmi CEEC Research a NESS a Komorou administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

Počet výběrových řízení na projektovou činnost během deseti měsíců roku vzrostl meziročně o 41,7 procenta. Objem plánovaných investic stoupl o 116,6 procenta na 2,7 miliardy korun. K projektovým firmám se však zatím dostala jen malá část těchto peněz. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek v systému zbývají tendry za 1,9 miliardy korun (tedy 71 procent), které dosud nebyly zadány či zrušeny.

„V současné době je ve hře zhruba 40 tendrů na projekční přípravu největších silničních akcí - na dálnice a rychlostní komunikace. To by mohlo znamenat, že se ledy pohnuly. Věřím, že jsme se všichni poučili z minulosti a že tentokrát bude lhůta od podání nabídky k realizaci samotné mnohokrát kratší. To by mělo samozřejmě pozitivní vliv i na trh stavebních zakázek,“ podotkl člen představenstva a obchodní ředitel společností Valbek Lukáš Hruboň.

Stojí to na projektech

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka je projektová příprava klíčová pro další vývoj stavebnictví, které se po pětileté krizi odráží ode dna. „Na stavu projektové připravenosti bude záležet, zda bude stavebnictví dále růst. Pokud projekty nebudou připraveny včas, může nastat stagnace sektoru,“ varuje Vacek.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Kumulativní pokles sektoru proti roku 2008 dosáhl 24 procent. Podle analýzy statistických dat z letošního léta za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 tisíc lidí.