Zakázek ve stavebnictví bylo o polovinu více, ceny klesly o třetinu

Veřejné instituce letos vypsaly bezmála o polovinu více stavebních zakázek než loni. Ačkoli ale jejich počet o 45 procent stoupl, firmy za ně dostaly v součtu méně peněz.

Výběrových řízení na stavební zakázky financované z veřejných rozpočtů bylo za deset měsíců letošního roku 2279, meziročně zhruba o 45 procent více. Jejich hodnota ale klesá. Investoři plánují na základě těchto tendrů mezi dodavatele stavebních prací rozdělit 89,9 miliardy korun, loni to přitom bylo asi o pětinu více. Informovala o tom Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

„Desetinu soutěží investoři zruší ještě dříve, než je vybrán vhodný dodavatel, a dalších 30 procent se ušetří ve výběrovém řízení, než se vybere vítězná nabídka k následné realizaci. Ve veřejném rozpočtu by tak mohlo neplánovaně zůstat až přibližně 33 miliard korun,“ uvádí KAVZ.

Třetinový nárůst zakázek

V prvních deseti měsících zadaly veřejné instituce konkrétním firmám zhruba 4800 zakázek za 75,6 miliardy korun. Meziročně je to více než třetinový nárůst. Na tento vývoj měla však značný vliv novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit 1. dubna 2012 a snížila limit pro povinné zveřejňování stavebních zakázek ze šesti milionů na tři.

„Pokud bychom ale modelově porovnali data při zachování původních limitů, dostaneme už meziroční pokles počtu zadaných stavebních zakázek, a to o 1,7 procenta,“ podotkla KAVZ.

Pět let trvající propad českého stavebnictví se podle komory podepsal i na konečných cenách vysoutěžených stavebních zakázek. Rozdíl mezi cenou očekávanou investorem při zahájení výběrového řízení a finální cenou, za kterou byly zakázky v prvních deseti měsících tohoto roku zadány, byl až 30 procent.

Místo 90 miliard dostanou stavbaři jen 56 miliard

Loňská výběrová řízení byla zadávána průměrně s dvaadvacetiprocentním rozdílem. Někteří odborníci pochybují, zda jsou firmy za tyto ceny schopny ještě nabídnout dostatečně kvalitní práci.

Pokud by se odečetla desetina za ty zakázky, které bývají obvykle zrušené ještě před zadáním, a zbylá hodnota se snížila o zhruba 30 procent, předpokládá KAVZ, že stavbaři z veřejných zakázek vyhlášených v lednu až říjnu 2013 získají práci v hodnotě 56 miliard korun namísto původně vypsaných téměř devadesáti miliard.

„Konkurenční boj o zakázky je velice tvrdý, to dosvědčuje i obrovský propad cen. Je ale potřeba zajistit, aby stejně tak nedošlo k obrovskému propadu kvality stavebních prací, protože u těchto zakázek obzvláště platí rčení - špatně placené, dvakrát placené,“ uvedl předseda KAVZ Robert Pergl.