Zkušení kupci táhnou americký trh nemovitostí

V San Francisku vzrostla v červnu cena nemovitostí meziročně o 24,9 procenta

V San Francisku vzrostla v červnu cena nemovitostí meziročně o 24,9 procenta Zdroj: profimedia.cz

Načasování Lucy Floresové a jejího manžela nemohlo být lepší. Před třemi lety, když byl americký nemovitostní trh na dně, koupili v San Francisku dům a letos v červnu ho se ziskem prodali. Nyní hledají nové bydlení.

Americké nemovitosti mají za sebou, měřeno nemovitostním Case-Shillerovým indexem, úspěšný rok. Nejlépe se nyní vede právě místům, která nejvíce postihl pád cen, jenž přišel s krizí. Mezi ně patří Florida, Las Vegas a také kalifornské Los Angeles a San Francisco. V Los Angeles v červnu meziročně vzrostla cena nemovitostí o 19,9 procenta, v San Francisku dokonce o 24,9 procenta.

Jsou to právě zkušení kupci, kteří již alespoň jednu nemovitost dříve vlastnili, kteří táhnou trh vzhůru. „Měli jsme štěstí, že jsme náš byt koupili před třemi lety a prodali ho letos se ziskem,“ říká Floresová. Floresovi jsou typickým příkladem nového trendu, kdy opakovaní kupci táhnou oživení amerického realitního trhu. Tvořili letos v červnu 54 procent všech kupujících, o rok dříve to bylo 49 procent.

Naopak pořízení první nemovitosti se zdá být stále složitější, protože spousta mladých Američanů nemůže po univerzitě najít práci. Kupující, jež si pořizují první bydlení, tvořili v červnu 29 procent všech kupců, o rok dříve to bylo o tři procentní body více.

Velký vliv na to mají také stále rekordně nízké úrokové sazby. Ve Spojených státech jsou velmi běžné hypoteční úvěry s třicetiletou fixací. Kupci si tedy nyní mohou zafixovat dnešní nízké sazby po celou dobu splácení. Aktuálně se třicetiletý úrokový fix pohybuje okolo 4,5 procenta. Ještě v květnu to ale bylo 3,34 procenta. Tedy srovnatelně s pětiletou fixací v Česku.

Vracející se kupci budou i nadále hrát zásadní roli v zotavení cen nemovitostí. Minimálně do doby, než největší ekonomika oživí natolik, aby umožnila mladším lidem pořídit si vlastní bydlení. „Vidíme, že ti, kteří vyčkávali, si konečně uvědomují, že nyní je správná chvíle se přestěhovat,“ říká realitní makléř společnosti KW Realty Fernando Lopez, „budou tvořit hlavní poptávku, dokud se ekonomika trochu více nevzpamatuje.“

Banky a reality
Šest let poté, co začal americký realitní trh kolabovat, počet zabavených domů a nesplácených úvěrů rychle klesá. Miliony majitelů hypotečních úvěrů si své náklady snížilo refinancováním na nejnižší úrokové sazby v historii. To je dobrá zpráva pro bilance bank a dlužníky, ale ne pro zaměstnance bankovních domů. Wells Fargo, jež je lídrem amerického trhu hypotečních úvěrů, uvedla, že propustí 2300 zaměstnanců, kteří vyřizovali žádosti o refinancování úvěrů. Odůvodnila to klesajícím zájmem o refinancování, které v posledních letech celý trh táhlo a u Wells Farga dosáhlo 70 procent objemu všech hypoték. Dvojka na trhu, JP Morgan Chase, plánuje propustit tři tisíce zaměstnanců hypotečních oddělení. Propouštění podporují rostoucí úrokové sazby, jež u třicetileté fixace během tří měsíců vzrostly o více než jedno procento. Pomalu opadává zájem o refinancování, klientům se buď nevyplatí, nebo ho již mají. Zaměstnancům, kteří se starali o exekuce, ubývá práce, protože počet zabavených domů rapidně klesl.

Od našeho zpravodaje