Růst české ekonomiky mírně zpomalí, odhaduje ministerstvo financí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Oživování tuzemské ekonomiky by mělo pokračovat i nadále, růst HDP však letos mírně zpomalí na 2,4 procenta. Vyplývá to z aktuální predikce ministerstva financí. Důvodem je prý revize ekonomického růstu v předchozích čtvrtletích směrem dolů v souvislosti s přechodem na nový evropský standard ESA 2010. V červenci úřad počítal s letošním růstem ekonomiky o 2,7 procenta.

„Růst by měl být v obou letech tažen výhradně domácí poptávkou, příspěvek čistých vývozů by se měl pohybovat okolo nuly,“ uvedlo ministerstvo. V roce 2016 i 2017 by ekonomika podle odhadů ministerstva financí měla rovněž růst o 2,5 procenta.

Deficit vyroste na 2,4 procenta, kvůli podpoře hospodářství

Ministerstvo zároveň pro letošní rok počítá s deficitem veřejných financí ve výši 1,5 procenta HDP, loni byl na základě aktuálních dat vycházejících z revize národních účtů 1,3 procenta HDP. EU požaduje deficit pod třemi procenty. Příští rok resort počítá s růstem deficitu veřejných financí na 2,4 procenta.

„To odráží snahu vlády o podporu hospodářství. Růst by měla nejen vládní spotřeba, ale především investice,“ uvedl úřad. Do odhadu pro příští rok je podle úřadu zahrnut i pronájem stíhaček JAS 39 Gripen ve výši 0,2 procenta HDP.

Oživování ekonomické aktivity by mělo pokračovatOživování ekonomické aktivity by mělo pokračovat | Ministerstvo financiMezičtvrtletní růst reálného HDP, v procentech, sezónně očištěno

„Odhady MF se nijak nevychylují od většiny ostatních prognóz. Odhadovat vývoj v příštím roce je tentokrát poměrně obtížné. Na jedné straně se opět začala zhoršovat ekonomická situace v eurozóně a stále hrozí negativní dopady vzájemných sankcí mezi EU a Ruskem. Na straně druhé se ještě plně neprojevil pozitivní vliv slabšího kurzu koruny,“ řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„Vnější okolí je do značné míry zatíženo riziky směrem dolů a domácí spotřeba není nevyčerpatelná, takže doufejme všichni, že tato stabilní čísla vydrží. Ta rizika směrem dolů jsou ale poměrně významná a obávám se, že vláda na ně není vůbec připravena,“ komentoval prognózu místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda by podle něj měla počítat s tím, že se z eurozony do Česka rozšíří recese. Měla by být připravena na dosti pružnou reakci na výdajové straně, aby v takovém případě nedošlo k rozevírání nůžek mezi příjmy a výdaji, podotkl.

Inflace bude i v roce 2015 mírná

„Navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od minulých let by totiž měly administrativní vlivy (zejména snížení cen elektřiny) během celého letošního roku působit protiinflačně. Průměrná míra inflace by tak letos mohla dosáhnout jen 0,5 procenta,“ uvedlo ministerstvo financí. V roce 2015 by se sice růst spotřebitelských cen měl zrychlit, inflace se však bude pohybovat pod inflačním cílem ČNB, tvrdí ministerstvo.

Inflace by se měla postupně přiblížit k inflačnímu cíliInflace by se měla postupně přiblížit k inflačnímu cíli | Ministerstvo financiVývoj inflace, v procentech

Nezaměstnanost bude mírně klesat

Vývoj na trhu práce se podle ministerstva financí změní jen pozvolna. Díky pozvolnému růstu ekonomické aktivity by se měla míra nezaměstnanosti postupně snižovat, zaměstnanost by naopak měla mírně růst.

Pokles nezaměstnanosti by měl pokračovatPokles nezaměstnanosti by měl pokračovat | Ministerstvo financiVývoj nezaměstnanosti, v tis. osob, sezónně očištěno

ČNB očekává tříprocentní růst

Česká národní banka podle srpnové prognózy čeká letos růst o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta. Novou prognózu banka zveřejní ve čtvrtek 6. listopadu.

Revizi údajů o hrubém o domácím produktu představil Český statistický úřad 1. října. Revize se konala celoevropsky a byla koordinována Eurostatem.

Hlavní makroekonomické indikátoryHlavní makroekonomické indikátoryHlavní makroekonomické indikátory | Ministerstvo financi