Česko je v inovacích podprůměrné, ukazuje žebříček Evropské komise

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Česká republika se zařadila mezi sedmnáct evropských zemí, ve kterých se meziročně zhoršil přístup k inovacím. Vyplývá to z indexu Evropské komise, jež srovnávala ekonomická data unijní osmadvacítky.

 

Vrchol žebříčku přístupu k inovacím ovládly podle údajů Evropské komise severské země Švédsko, Dánsko a Finsko, Česko skončilo těsně za evropským průměrem. Následuje například Portugalsko, Španělsko, Maďarsko nebo Slovensko, pořadí uzavírají Bulharsko a Rumunsko.

Ve srovnání s rokem 2010 nastal pokles inovací v rámci malých a středních podniků v celé EU. Meziročně ale Česko zůstalo mírně za průměrem.

„Snížení výdajů na inovace nemusí být špatná zpráva, může to signalizovat skutečnost, že se uskutečnily už dříve,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Malé české firmy podle něj mnohá vylepšení jako inovace nevnímají, přesto se v Evropě řadí mezi desítku nejprogresivnějších.

Evropská komise negativně ohodnotila investice venture kapitálových fondů do mladých společností na českém trhu. „Pokud jde o celoevropské srovnání investic, je na tom Česko podprůměrně, v regionu střední a východní Evropy si však vedeme docela dobře,“ říká Lukáš Konečný ze společnosti Y Soft Ventures.

Obchodní aktivita na trhu podle něj roste, což potvrzuje rovněž Zuzana Picková z asociace private equity a venture kapitálu CVCA.

Jedním z důvodů nízkého hodnocení může být situace v tuzemsku. „Není tu tak nafouknutá investiční bublina jako na Západě. Zatímco u nás dosahuje průměrná investice do start-upu nižší jednotky milionu dolarů, v USA za tu částku koupíte firmu ve fázi nápadu,“ říká Konečný. Rovněž dodává, že problémem, který investorský trh trápí, je, že velká část začínajících firem kopíruje již existující řešení a nepřináší inovace s hlubší přidanou hodnotou.

Naopak velmi dobře si Česko vedlo například v publikaci mezinárodních vědeckých studií, ačkoliv výzkumný a vzdělávací systém zůstal celkově podprůměrný. Velmi vstřícné jsou také velké české firmy v poskytování peněz na informační technologie nebo do inovací netýkajících se výzkumu a vývoje. Úspěchem je dle srovnání také export technologických produktů.

V celosvětovém srovnání inovací Evropská unie zlepšila své postavení, přibližuje se především Spojeným státům a Japonsku. Žebříček vede Jižní Korea. V následujících letech ale může pořadím zamíchat výkonnost Číny, jež dosahuje trojnásobného tempa EU.