První automat na prodej vajec se objevil v Hodkovicích na Praze-západ před pěti lety, dnes jich podnikatel Josef Dvořák provozuje osm.
Do roka chce jejich prostřednictvím prodávat více než polovinu produkce rodinného statku v Zlatníkách-Hodkovicích. „Momentálně prodáme ve vejcomatech kolem 1,3 tisíce vajec denně při produkci 4,5 tisíce vajec denně,“ dodává Dvořák.
K nynějším automatům, které stojí hlavně v okolí statku kvůli lepší obsluze, brzy přibude další v Uhříněvsi. Výhledově Dvořák uvažuje o Průhonicích nebo Radlíku v Jílovém u Prahy. Doplňovat vejcomaty je třeba denně, v případě nového vejcomatu jednou za dva dny.
Prodej vajec přes automaty, který je podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jediný svého druhu v Česku, odkoukal Dvořák na farmě v Nizozemsku. „Jsou to podobné stroje jako na prodej baget. Když si koupíte vejce, otevřou se dvířka a vy si je vezmete. Pak se tubus pootočí,“ vysvětlil. Jeden stroj vyšel včetně zastřešení na 250 tisíc korun.
Cena jednoho vejce z chovu na podestýlce vychází u Statku Dvořák na šest korun. Vejce z volného výběhu na trávě jsou dražší. „V rámci farmářských trhů to je standardní cena,“ uvedla předsedkyně unie Dlouhá. Spotřebitelská cena vajec v lednu činila podle Českého statistického úřadu 3,4 koruny za kus.
Dvořák prodává vejce také prostřednictvím farmářských obchodů a spolupracuje s některými pražskými pražskými podniky, kterými podle webových stránek jsou Terasa U Zlaté studně nebo Café Záhorský. Obchoduje také s nosnicemi a okrajovou část byznysu tvoří výroba těstovin. Své hospodářské výsledky neuvedl.