Hodně chytrý skleník do bytu. Startup Plantee si jde pro peníze na Kickstarter

Zakladatelé startupu Plantee Valery Mezencov (vlevo) a Ondřej Zbytek

Zakladatelé startupu Plantee Valery Mezencov (vlevo) a Ondřej Zbytek Zdroj: Plantee

Jedinými limity jsou vnitřní rozměry domácího skleníku, uvádějí jeho tvůrci.
Mezencov (vlevo) a Zbytek spolupracovali na projektu mlžných komor, které si u nich objednal například švýcarský CERN.
Plantee spouští Kickstarterovou kampaň, ve které se pokusí zaujmout zákazníky po celém světě.
Skleník Plantee stojí průměrně kolem 25 tisíc korun.
Vývoj produktu vyšel na několik milionů korun, část vložili sami zakladatelé, zčásti přispěl investor.
9
Fotogalerie

Ondřej Zbytek a Valery Mezencev začali už na střední škole vyrábět mlžné komory, které si pak u nich objednali například vědci z proslulé švýcarské laboratoře CERN. Nyní na trh přicházejí se startupem Plantee a projektem chytrého domácího skleníku. „V Plantee bude možné vypěstovat téměř cokoli, a to bez ohledu na roční období,“ říká Zbytek. Zakladatelé tak chtějí využít trend návratu k pěstování doma či ve venkovních zahrádkách.

Zahradničení se v Česku dlouhodobě těší široké oblibě a koronakrize jen posílila ochotu do něj vkládat peníze. Pětina Čechů podle průzkumu Equa Bank z konce letošního března investuje do zahradničení více než před pandemií. V domácím pěstování přitom v posledních letech přetrvává trend hydroponických květináčů, které jsou skladné a efektivnější než ty klasické.

Některé druhy ovoce nebo zeleniny však téměř nelze v běžném interiéru vypěstovat, což chce startup Plantee změnit. „Napadlo mě, že bychom mohli chytrý domácí skleník sami vyvinout a nabídnout ho všem zájemcům na světě,“ vysvětluje Zbytek svou cestu od částicové fyziky k pěstování rostlin.

V chytrém skleníku Plantee bude možné pěstovat například rajčata, jahody, chilli papričky, aloe vera, růže nebo třeba bonsaje. Jeho přidaná hodnota spočívá v možnosti pokročilé regulace prostředí a automatickém ovládání celého procesu. Zařízení dokáže regulovat teplotu a vlhkost prostředí stejně jako množství světla v závislosti na čase. Zabudovanou nádrž využívá počítač k zavlažování a snímače v půdě kontrolují, zda rostlina má v daný moment vše potřebné.

Plantee se ovládá z dotekové obrazovky, která zároveň informuje, zda rostlina nepotřebuje třeba doplnit hnojivo nebo prostříhat listy. Uživatel tedy nemusí být odborníkem na péči o rostliny. „Jedinými limity jsou vnitřní rozměry domácího skleníku,“ upřesňuje Zbytek.

Zda bude o novinku zájem, to si zakladatelé Plantee vyzkoušejí v kickstarterové kampani, kterou právě spouštějí. „Když pro začátek prodáme tři sta kusů, budeme spokojení, ale není to cíl. Je to jen pomyslná hranice, kterou když překonáme, budeme mít dobrý pocit,“ vysvětluje Mezencev.

Průměrná cena skleníku by se zpočátku měla pohybovat kolem 25 tisíc korun. Projekt startupu přitom po jediném dni od spuštění kampaně Plantee podpořilo 42 lidí, kteří za produkty Plantee celkově zaplatí 37 tisíc dolarů, kolem 850 tisíc korun.

Do vývoje Mezencev a Zbytek investovali kolem pěti milionů korun. Část počáteční investice pochází z jejich byznysu s mlžnými komorami, část zajistil výrobce substrátů a hnojiv Agro CS, který do Plantee investoval vyšší jednotky milionů.

„Plantee nemůže nahradit klasické pěstování, ale může přitáhnout nadšence z moderních technologií a neotřelého designu. Věříme, že investice bude úspěšná a stane se krásným doplňkem standardního core businessu naší společnost,“ vysvětlil důvody investice finanční ředitel Agro CS David Macek.