CERN, Barcelona, Dukovany. Mlžné komory studentů pražské elektrotechniky dobývají svět

Mlžná komora studentů FEL

Mlžná komora studentů FEL Zdroj: FEL

Česká akademická sféra se může pochlubit mezinárodním úspěchem. Mlžná komora, kterou vymysleli a realizovali pražští studenti, je nejmodernější na světě. Zařízení zobrazuje běžně neviditelné jevy, konkrétně dráhu elektricky nabitých částí.

První úspěch vynálezu se dostavil před dvěma lety. To si nejvyspělejší mlžnou komoru od studentů pražské elektrotechniky (FEL) Ondřeje Zbytka, Ondřeje Svobody a Valerije Mezentseva z VŠE objednala Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Následně si zařízení pořídilo muzeum vědy CosmoCaixa v Barceloně. Nově je další mlžná komora součástí nově zrekonstruovaného infocentra Jaderné elektrárny v Dukovanech. Od března 2018 bude další model mlžné komory k vidění i v Steno Museu ve městě Aarhus v Dánsku.

„Naše mlžné komory jsou unikátní tím, že jsou osazeny interaktivními prvky, které umožňují ovlivňovat přítomnost dopadajícího záření v reálném čase. To vše snímá speciální kamerový systém, napojený na on-line přenos, díky čemuž lze ve stejný čas porovnávat radiaci na různých místech,“ říká k projektu Zbytek.

V barcelonském muzeu CosmoCaixa tým strart-upu Nuledo, který studenti založili, nainstaloval svůj nejpokročilejší model do výstavy o mikrosvětě, která probíhá od začátku roku.

„Díky partnerovi, společnosti Nuvia, jsme se mohli podílet i na proměně stávajícího infocentra jaderné elektrárny. Máme obrovskou radost, že po úspěších v zahraničí jsme si mohli připsat také první českou instalaci v Jaderné elektrárně Dukovany,“ doplnil Zbytek.