Matemág rozvíjí matematické schopnosti a logiku dětí

Tomáš Sýkora, jednatel společnosti TechSophia

Tomáš Sýkora, jednatel společnosti TechSophia Zdroj: TechSophia

Rozvíjet matematické a logické schopnosti dětí je v době vysoce konkurenčních společností velmi důležité. V České republice k tomu přispívá i výuková hra Matemág, která je dílem firmy TechSophia, mezi jejíž zakladatele patří Tomáš Sýkora,  a která byla v roce 2016 vítězem grantového projektu Komerční banky Nastartujte se.

„Před lety jsme se potkali s kolegy v rámci studentského projektu na Fakultě informačních technologií při ČVUT. Odbornice na vzdělávání, psycholožka Simona Pekárková, tehdy hledala IT specialisty pro vznik prvních prototypů výukových aplikací. Tam jsme zjistili, že nám pod rukama vzniká něco jedinečného a rozhodli jsme se tomu věnovat naplno,“ popisuje zrod společnosti TechSophia její jednatel Tomáš Sýkora.

To, že technologie umí vzdělávací proces zefektivnit, se ví dávno, co přesně ale Matemág nabízí? Je to vzdělávací hra pro děti z 1. až 3. třídy základní školy, která podporuje rozvoj matematického myšlení. Hra je inspirována metodou profesora Milana Hejného. Rodiče si jí mohou stáhnout do tabletu či mobilu. Mimo hry samotné je součástí konceptu také sada aktivit mimo tablet, které aplikace postupně rodičům zasílá na mail. Skrze ně je podpořena komunikace mezi dítětem a rodičem.

„Samotný projekt Matemág se snažíme stále posouvat. Brzy vyjde bohatě ilustrovaný pracovní sešit volně navazující na hru. A výhledově bychom rádi prorazili v zahraničí. Mimo Matemága se teď také soustředíme na produkty a služby pro školky, jelikož tam smysluplně využité technologie dosud chyběly. Od září bude k dispozici náš nástroj iSophi pro digitálně asistovanou diagnostiku, který pedagogům v mateřinkách usnadní práci při zjišťování, v jakých oblastech rozvoje potřebují děti podpořit,“ dodává Tomáš Sýkora.

A jak pomohl vzdělávací hře Matemág projekt Komerční banky Nastartujte se, ve kterém nápad uspěl? „Pomohlo nám to ve více směrech. Vyhrané peníze jsme investovali do vylepšení hry a také jsme plně využili právní a další služby, které mezi cenami jsou. Díky projektu nás bylo hodně vidět a celkově to byla skvělá pobídka k další práci,“ vysvětluje pan Sýkora.

I on ale vidí v českém podnikatelském prostředí určité rezervy. „Překážkou pro vznik podobných firem, jako je naše TechSophia, je možná malý rozvoj podnikavosti dětí a mladých a celkové naladění vůči privátní sféře. Například už samo slovo podnikatel má pro mnoho lidí pachuť jakéhosi „gaunerství“. Možná je to důsledek 90. let, kdy docházelo při transformaci ekonomiky i k věcem, které neměly s právním státem nic společného. Firmy přitom mohou přinést pozitivní změny. Byl bych proto rád, kdyby lidé zkoušeli prorazit s vlastními nápady, a především s nápady, které mají přesah do celé společnosti a jsou všeobecně prospěšné,“ uzavírá Tomáš Sýkora.

Další informace na www.matemag.cz a www.isophi.cz