Startup Keboola získal rekordní investici. Peníze do něj vložili Čupr i Kučera z Avastu

Zakladatelé stratupu Keboola Pavel Doležal a Petr Šimeček

Zakladatelé stratupu Keboola Pavel Doležal a Petr Šimeček Zdroj: Keboola

Původně česká datová platforma Keboola získala 32 milionů dolarů v rámci investičního kola od amerického fondu Viking Global Investors. Ten má ve správě více než 42 miliard dolarů. Keboola touto investicí navazuje na předchozí kolo financování ve výši pěti milionů dolarů. V minulosti do ní své peníze vložili třeba šéf Rohliku Tomáš Čupr nebo Eduard Kučera z Avastu. V rámci investičního kola Series A jde o největší investici v regionu střední a východní Evropy v roce 2023.

Keboola propojuje a integruje firemní data do jedné komplexní služby, jde o takzvaný Data Stack as a Service. Nový přístup k datům nad nimi dává zákazníkům startupu plnou kontrolu prostřednictvím jediné platformy. „Ukazuje se, že Keboola je klíčovým odrazovým můstkem pro implementaci AI technologií v byznysovém prostředí,” říká šéf Kebooly Pavel Doležal.

Investice podle něj pomůže urychlit růst na trzích v Evropě a Velké Británii, firma by také v příštím roce ráda expandovala do Spojených států. K investici v rámci Series A se připojili všichni předchozí investoři, včetně Presto Ventures, Reflex Capital, TCF Capital nebo Behind Inventions. Startup podpořil také Damir Špoljarič s fondem Gi21 nebo Eduard Kučera z Avastu.

Významnými zákazníky Kebooly jsou společnosti a skupiny Publicis Groupe, Deloitte, Erste Group, BNP Paribas, Allegro a Rohlik Group. Roční tržby Kebooly se pohybují okolo 12 milionů dolarů a oproti loňskému roku vyrostly na téměř dvojnásobek. Kromě pokročilých datových řešení se Keboola používá i při výuce, například v rámci vzdělávací platformy Czechitas nebo na VŠE, kterým Keboola poskytuje své řešení už mnoho let zdarma.

„Veškerá naše data stojí na Keboole. Jejich řešení nám umožňuje rychle pracovat s daty napříč firmou, všem uživatelům usnadňuje byznysová rozhodnutí a umožňuje nám rychle zavádět nové technologie, jako je AI,“ vysvětluje šéf Rohliku Tomáš Čupr a majitel TCF Capital, proč se opět rozhodl do startupu investovat.

Keboolu používá také investiční firma Presto Ventures. „Používají ji naše portfoliové startupy i firmy investorů do našich fondů. Takže když zakladatelé loni hledali první investici k nastartování globální expanze, nemohli jsme u toho chybět,” komentuje investici zakládající partner Presto Ventures Přemysl Rubeš. 

TCF Capital se zaměřuje na investice do technologií, eCommerce, jídla a zdravého životního stylu. Vstup do Keebola proto byl naprosto logickým krokem a jasně se potvrzuje, že šlo o velmi zdařilou investici. TCF Capital aktuálně pracuje i na dalších velmi zajímavých investicích, které brzy představí.