A teď ovládneme cloud, vzkazuje Microsoft

Nerušit, do hloubky dumám.

Nerušit, do hloubky dumám.

Cloud je teď v Microsoftu dost možná nejskloňovanější slovo vůbec. Je to středobod a přidaná hodnota současných informačních technologií, chytrých telefonů, tabletů a služeb. Je jedno, jak je definován, jestli jako nástroj pro přihlašování do operačního systému, úložiště a synchronizace dat, sociální sít, hra, streamování hudby a videa, webová aplikace, soukromý firemní prostor nebo cokoliv dalšího. Bez cloudu by toho dnes fungovalo pramálo a tato skutečnost v budoucnosti ještě zesílí.

To je dobrá zpráva jak pro všechny, kteří z cloudu a jeho možností těží, třeba vývojáři aplikací pro tablety a chytré telefony, doručovatele obsahu, nebo jednotlivé firmy, ale především pro společnosti, které vůbec umožňují to, aby nějaký cloud fungoval. Bez datových center, sítí, serverů, hardwaru a především speciálního softwaru by nic z toho existovat nemohlo. V Redmondu to moc dobře vědí a chystají si z tohoto obrovského trhu vzít co nejvíce.

O serverových systémech Microsoftu příliš často slyšet není, minimálně ne tolik jako o Windows 8, Windows Phone 8 a dalších masovějších tématech. Nástroje pro datová centra nicméně v Redmondu tvoří druhou největší divizi z hlediska příjmů. V posledním fiskálním roce tato oblast firmě vygenerovala příjmy ve výši 18,7 miliardy dolarů oproti 18,4 miliardy z divize Windows a výkonnější je v tomto směru pouze sekce vyvíjející a prodávající produkty kolem kancelářské sady Office a služeb SharePoint.

V budoucnu by toto postavení serverové divize mohlo ještě sílit. Microsoft totiž do světa vypouští Windows Server 2012, jehož hlavním účelem má být právě pohon cloudů všeho druhu. „Nový serverový systém od Microsoftu změní hru,“ myslí si například Ondřej Bačina z české pobočky Dellu, která k chodu tohoto softwaru poskytuje servery a další potřebný hardware. Toto nadšení nesdílí sám a souhlasně pokyvují také mnozí další partneři největší softwarové firmy světa.

Změna zažitých pořádků

„Mnoho zákazníků se na novou verzi skutečně hodně těšilo a tato tvrzení o změně hry bych nepovažoval za přehnaná,“ konstatuje v rozhovoru pro E15.cz ředitel serverové divize v českém Microsoftu Dalibor Kačmář. „I velcí hráči náš nový server nasadili hned po uvedení do ostrého provozu a nečekali, jak v případě produktů Microsoftu někdy bývá zvykem, na servisní balíček a podobně.“

Hýbat s trhem by Windows Server 2012 měl v několika ohledech. „Zcela zásadně změní určitou část trhu s ukládáním dat,“ věří Ondřej Bačina a poukazuje na skutečnost, že nová verze nástroje od Microsoftu dokáže vytvářet virtuální úložné systémy. Menší firmy, které operují třeba se 2 až 3 servery, už podle jeho slov nebudou potřebovat samostatný storage systém, ale vše se zvládne obsloužit pouze v rámci oněch serverů a jejich pevných disků.

VMware ve virtualizaci stále vede, každý rok ale postavení ztrácí.VMware ve virtualizaci stále vede, každý rok ale postavení ztrácí. | Jan Sedlak

„Některým zákazníkům skutečně bude postačovat server a nemusí si pořizovat samostatný úložný systém,“ potvrzuje Bačinova slova Kačmář, „ale vždy budou limitováni výkonem daného serveru.“ Zástupce Dellu nicméně věří, že nový Windows Server částečně uzavře firmám jako EMC a NetApp, které vyrábějí úložné systémy, ale nemají vlastní servery, vstup do tohoto nejnižšího segmentu trhu. To opatrně komentuje také zástupce Microsoftu. „Pokud bych byl v kůži EMC a NetApp, zase tak veliký strach bych neměl. Jejich storage systémy jsou velice výkonné a jsou určeny pro nasazení, kde mají své opodstatnění a využití. Ale v určitých případech zákazníci skutečně mohou zvolit alternativu, která je pro ně levnější.“

„Pro nás a naše konkurenty to otevírá novou cestu, jak prodat více serverů,“ odhaduje Bačina s tím, že tento růst má proběhnout právě na úkor samostatných úložných systémů. Podobně, jako mají do hardwaru promluvit virtualizované úložné systémy a funkce jako deduplikace stejných dat, má software promluvit také do další fyzické vrstvy – sítí. I ty je možné ve Windows Serveru 2012 z části virtualizovat a nahradit klasické síťové krabičky.

Samé virtuálno

„Microsoft poprvé předehnal VMware a Cisco a umožňuje například vytvořit si vlastní virtuální switch,“ říká Bačina. Na rozdíl od virtuálních úložných systémů nicméně tato funkce není určena ani tak do menších datových center a pro menší počet serverů, ale naopak do těch největších struktur. Redmond by se tak díky tomu mohl výrazněji prosadit také v této oblasti, která prozatím v jeho fungování hraje nejslabší roli.

Dost možná by se ale největší souboj měl odehrát ještě o úroveň níže – ve virtualizaci. „Nový server od Microsoftu si vytyčil hlavní úkol – dohnat virtualizaci a v privátním cloudu svého hlavního konkurenta,“ vysvětluje produktový manažer společnosti Infinity, která produkty Microsoftu nasazuje, Jan Gerhart. Tím konkurentem je společnost VMware, jež v současné době vládne 65 procentům virtualizačního trhu. Její zástupci prohlašují, že virtualizační válka už je u konce a teď se na této vrstvě umožňující na fyzických serverech spouštět stroje virtuální budou stavět cloudy.

„Kdo si myslí, že je válka dobojována, usnul na vavřínech,“ ohrazuje se oproti těmto tvrzením Dalibor Kačmář. „Virtualizováno toho je skutečně hodně a pro mnoho zákazníků není důvod od stávající technologie odcházet. Na druhou stranu ale už není důvod pořizovat si virtualizační technologii od jednoho výrobce a operační systém od druhého, když nyní nabízíme oba produkty v jednom,“ dodává šéf české serverové divize v Microsoftu a poukazuje na to, že Windows Server 2012 kromě klasického hypervisoru Hyper-V nabízí zároveň také cloudový serverový operační systém.

VMware podle Gartneru ve virtualizaci ztrácí své dřívější dominantní postavení. Dotahuje se zejména v poslední době vychvalovaný Microsoft.VMware podle Gartneru ve virtualizaci ztrácí své dřívější dominantní postavení. Dotahuje se zejména v poslední době vychvalovaný Microsoft. | Jan Sedlak

Analytici a odborníci nyní hovoří o tom, že Microsoft VMware dohnal a v mnoha ohledech je dokonce lepší. „Můžeme hovořit o nově nastoleném standardu a novém lídrovi v oblasti virtualizace, a to jak serverové, tak desktopové,“ říká například Jakub Lukeš ze společnosti WBI Systems. „Virtualizace určitě u konce ještě není a je dost možné, že Microsoft nyní začne ukrajovat tržní podíl své konkurenci,“ dodává Bačina z Dellu.

„Současní zákazníci Microsoftu si dost často u starší verze Windows Serveru stěžovali na nedokonalé funkce ve správě virtualizačního prostředí,“ popisuje praxi Jan Gerhart z Infinity, „ale to se nyní mění.“ Microsoft se v boji se svým hlavním rivalem ohání především správcovským nástrojem System Center, který nejenom, že zvládá spravovat všechny produkty z Redmondu, ale také ty třetích stran, včetně VMware. Na druhou stranu ale Microsoft není tak otevřený jako VMware, což mu v některých situacích může byznys komplikovat.

Sebrat podíl konkurenci

„Technicky jsme dotáhli určité funkční nedostatky a například v porovnání s VMware se hra vyrovnala,“ věří Kačmář. Hyper-V zabudovaný ve Windows Serveru nyní slouží jako brána mezi samotným serverovým systémem a cloudovou platformou Windows Azure. Díky tomu je možné na privátních cloudech uvnitř firem vytvářet virtuální stroje a ty pak dynamicky přesouvat do cloudů veřejných. Nový server zvládá obsloužit až 2048 virtuálních jednotek na jednoho hosta a podporuje 64 procesorů a 1 TB operační paměti.

Prostor pro to sebrat VMware podíl ve virtualizaci tu, zdá se, je. I když firma podle statistik Gartneru stále operuje s více než 60procentní penetrací, ještě před několika lety měla podíl mnohem vyšší. Microsoft se chce zaměřit nejenom na trh, který ještě virtualizovaný není, ale zároveň hodlá začít s přebíráním zákazníků. „Naší strategií jsou oba směry – jednak růst na prodeji nového hardwaru, ale zároveň získávat podíl od našich konkurentů,“ nastiňuje Kačmář.

Čtěte také:

Microsoft: Úlohou tabletu Surface je nadchnout trh

IT akvizice roku: VMware kupuje startup Nicira

Oracle reaguje na VMware a opět nakupuje

Odlákání zákazníků od konkurence ale nemusí být lehké. Analytická skupina Forrester například tvrdí, že finanční náklady spojené s přechodem na novou platformu žádné masové odlivy neumožní. „To je zcela určitě pravda, na druhou stranu ale mnoho firem začíná nasazovat produkty od více dodavatelů a tam je pro nás cesta.“

Cesta vede také přes menší zákazníky, kteří mimo jiné z mnoha důvodů dávají Microsoftu přednost. I proto má Redmond mezi touto cílovou skupinou ve virtualizaci například v Česku více než 50procentní tržní podíl. „Mezi menšími zákazníky porosteme dále, protože u nich virtualizace prozatím není tak v pokročilém stavu a je zde pro růst prostor,“ věří Kačmář.

Pro všechny ty cloudy

Veškerá tato serverová, síťová a storage virtualizace pokládá základy tomu, aby bylo možné budovat cloudy a především služby nad nimi. Nový server od Microsoftu například nabízí vlastní API rozhraní, díky kterému je možné vyvíjet a napojovat různé sociální, mobilní, datové a další aplikace. Softwarový obr nicméně nechce pouze dodávat technologie pro stavění cloudů, ať už těch uzavřených firemních nebo určených pro provozování služeb pro koncové uživatele, ale zároveň chce podobné služby rovněž nabízet sám.

Na Windows Serveru 2012 tak už dnes v ostrém provozu běží vyhledávač Bing, služba Xbox Live, e-mail Outlook.com, úložiště dat SkyDrive a platforma Windows Azure, s níž je nový server přímo provázaný. Pohání také cloudový Office 365, jenž bude nyní nabízen za pravidelný poplatek nejenom firemním zákazníkům, ale také běžným uživatelům. Microsoft ostatně na letošní partnerské konferenci jednoznačně vzkázal, že cloud je to, co chce firma prodávat, tlačit a na čem mohou partneři vydělat.

„Můj osobní odhad je takový, že s tím, jak rychle se rozšiřují cloudové služby, je tato verze Windows Serveru poslední, kterou budou více využívat i menší firmy,“ spekuluje Ondřej Bačina. Trh skutečně směřuje k tomu, že se menším subjektům nevyplatí provozovat vlastní servery, ale místo toho si služby jako e-maily, kancelářský balík, CRM systém a další koupí jako službu z veřejného cloudu. Dalibor Krčmář to ovšem až tak jednoduše nevidí. „Stále máme edice pro menší firmy a nemyslím si, že by se to změnilo. Ale může se samozřejmě změnit poměr. Například ze současných čtyř serverů zbydou dva a zbytek se přesune do veřejného cloudu.“

Softies v nové verzi svého serveru vylepšili také virtualizaci aplikací App-V, se kterou konkurují například Citrixu. Díky této technologii není nutné instalovat aplikace a operační systémy na jednotlivé počítače, ale je možné je ze serveru pouze po zadání přihlašovacích údajů. Co se ale nezměnilo vůbec, je přístup k poplatkům. Microsoft si stále kromě tradiční licence bere rovněž poplatek za virtuální přístup, což zavádění těchto principů prodražuje.

„Tato oblast doručování aplikací se určitě bude rozšiřovat,“ souhlasí zdejší serverový šéf s aktuálním vývojem. Samotné virtuální poplatky ale komentovat nechce. „Jsme komerční výrobce a prodejce softwaru a takovou prostě máme stanovenou licenční politiku.“

Ceny Windows Serveru 2012 začínají na 425 dolarech a končí až na 4800 dolarech v závislosti na edici a dalších parametrech. V případě virtualizace se Microsoft rozhodl pro licencování na počet procesorů nebo procesorových jader. K tomuto způsobu se nedávno vrátil také VMware, který pod tlakem zákazníků ustoupil od licencování na operační paměť. Právě paměti je při virtualizaci potřeba více a více a díky tomuto způsobu licencování se tak od zákazníků dá vybrat více peněz.

Windows Server 2012 už v Česku provozují v ostrém chodu první zákazníci a partneři Microsoftu počítají s tím, že do konce tohoto roku počet instalací výrazně naroste. „U našich zákazníků jsme zkoušely interní srovnávací testy výkonnosti, ergonomie a bezpečnosti a produkt byl ve většině případů přijatý kladně,“ uzavírá Jakub Lukeš z WBI.