Americký obr GoDaddy koupil za 15 milionů dolarů český startup M.dot

Slovensko-český úspěch. Zleva: Dominik Balogh a Pavel Serbajlo.

Slovensko-český úspěch. Zleva: Dominik Balogh a Pavel Serbajlo. Zdroj: Jan Sedlak

Krátce po úspěchu pražské společnosti Cognitive Security, která spadla pod křídla síťového obra Cisco, zabodoval také další tuzemský startup. Největší americký registrátor domén a poskytovatel webového hostingu GoDaddy.com oznámil, že za nespecifikovanou částku kupuje teprve několik měsíců fungující česko-slovenskou firmu M.dot.

M.dot je čistě mobilní aplikace, pomocí které si mohou malé společnosti jednoduše vytvořit vlastní mobilní web a propojit ho s dalšími službami jakými jsou Yelp, Google Maps, Foursquare a mnoha dalšími. Firmy tak mohou jednoduše z chytrého mobilního zařízení spravovat a zautomatizovat vlastní přítomnost v mobilním světě. Což je něco, co minimálně ve Státech skutečně menší podnikatelé aktivně řeší.

„V budoucnu se většina věcí bude odehrávat na mobilech. Primární webová stránka už nebude ta klasická, ale mobilní,“ řekl nedávno v rozhovoru pro E15.cz spoluzakladatel a designér M.dot Dominik Balogh. Společně s jeho kolegou, druhým spoluzakladatelem a vývojářem Pavlem Serbajlem proto vytvořili produkt, který mohou majitelé menších podniků jednoduše ovládat a své stránky vytvářet a upravovat odkudkoliv. Více o celé vizi a koncepci v našem dřívějším článku.

Ochod za 15 milionů dolarů

Jak se zdá, mladí podnikatelé zachytili správný trend. O jejich dobré cestě naznačovala už investice ve výši 700 tisíc dolarů, kterou získali před několika měsíci od skupiny amerických investorů, když se se svým vznikajícím projektem přesunuli z Brna do Silicon Valley. I když ani jedna ze zúčastněných stran nezveřejnila odkupní částku, podle zdrojů serveru TechCrunch mohl GoDaddy.com zaplatit něco kolem 15 milionů dolarů v hotovosti a akciích.

Pro česko-slovenské duo tento obchod představuje zajímavé finanční vyhlídky. GoDaddy.com je sice stále soukromě vlastněnou společností, často se ale mluví o brzkém vstupu na burzu, což by mohlo získané akcie proměnit na dobrý zisk. Hodnota firmy se pohybuje v řádech jednotek miliard dolarů.

„Z Dominika a Pavla jsme byli unešení. Tihle kluci jako nikdo jiný chápou to, jak jsou mobilní zařízení pro malé firmy zásadní,“ tvrdí ve svém prohlášení zástupci kupující společnosti.

Na M.dot kromě Balogha a Serbajla pracovali také další 3 čeští vývojáři. Celý tento pětičlenný tým se nyní přesune do nových prostor GoDaddy.com v Silicon Valley. Mladé mužstvo doposud ve Valley pracovalo spíše v home office. Americký kupec plánuje tým co nejdříve rozšířit na 10 až 15 lidí a šéfovat mu budou oba spoluzakladatelé. Jejich úkolem bude pokračovat v dalším vývoji – nyní se k současné verzi aplikace pro iOS chystá také varianta pro Android.

Značka M.dot má prozatím zůstat zachována, aplikace už totiž za krátkou dobu dokázala získat přes 60 tisíc uživatelů. Pro GoDaddy.com bude nicméně důležité najít co nejlépe fungující obchodní model. Zakladatelé M.dot původně počítali s prémiovými službami a partnerstvími s dalšími společnostmi.

Je pravděpodobné, že Američané budou nové mobilní služby nabízet v balíčku klientům, kteří si u firmy registrují doménu a zaplatí hosting. GoDaddy.com má ve správě 54 milionů domén od 11 milionů zákazníků a veliká část z nich aktuálně řeší to, jak se dostat na mobilní zařízení. Firma kromě hostingu a domén nabízí také nástroje pro jednoduchou tvorbu klasických webů a jejich správu.

Mladé duo původně do Silicon Valley nepřijíždělo za investicemi a kvůli prodeji firmy. M.dot byl nějakou dobu dotovaný z dřívějšího zakázkového vývoje, krátce po příletu do Států ale přišla první investiční nabídka. Při podzimním rozhovoru spoluzakladatelé tvrdili, že chtějí produkt dále rozvíjet tak, aby získal na větší hodnotě a bylo možné získat ještě větší investici za menší podíl. Nakonec ale došlo na evidentně lákavý prodej.

Silicon Valley údajně oběma podnikatelům změnilo myšlení a posunulo celý produkt dál. „Jsme přesvědčení o tom, že tak, jak jsme smýšleli předtím, než jsme do Valley přišli, bylo smýšlení naprosto špatné,“ tvrdí Balogh. Ve světovém technologickém centru tým získal především kvalitní mentory, kteří podle nich v Česku a na Slovensku prozatím chybí.