Apple letos chystá kompletní omlazení celého portfolia iPadů

iPady od společnosti Apple

iPady od společnosti Apple Zdroj: apple.com

iPad 10. generace
Apple iPad Air Smart
Spoluzakladatel Applu Steve Jobs
4
Fotogalerie

Je tomu čtrnáct let, co Apple vydal svůj první iPad, čímž společnost vstoupila do nového segmentu trhu, který tím v podstatě i založila. Díky velkému displeji podnítila posun ve způsobu konzumace obsahu, ale i práce na cestách. Loni však Apple nevydal tablet jediný, letos oproti tomu očekáváme kompletní omlazení celého portfolia.

Konkrétně tomu bylo 3. dubna 2010, kdy Steve Jobs představil první generaci svého iPadu, který měl za úkol překlenout prostor mezi chytrým telefonem a přenosným počítačem, přičemž nabízel jedinečnou kombinaci přenositelnosti, snadného použití a všestrannosti, která oslovila širokou škálu spotřebitelů. I proto zde již máme 10. generaci základního modelu a portfolio se rozrostlo i na řady mini, Air a Pro, dočkali jsme se i specializovaného příslušenství, mezi které patří zejména Apple Pencil.

VIDEO: Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

Výrazný pád trhu

Nyní je to ale téměř osmnáct měsíců, kdy nám Apple neukázal žádný jeho nový model, což je historicky vůbec nejdelší čekání od původního modelu. Dost možná to odráží aktuální situaci na trhu, který stabilně klesá. Apple s ním bojuje tak, že nevynakládá žádné prostředky k tomu tento trend zvrátit, Samsung oproti tomu chrlí jeden model za druhým. Loni totiž vydal hned sedm nových modelů tabletů, včetně své vrcholné řady Galaxy Tab S9 ale i levných a dostupnějších řešení.

Podle společnosti International Data Corporation (IDC) zaznamenal celosvětový trh s tablety v roce 2023 výrazný propad, přičemž dodávky v posledním čtvrtletí meziročně klesly o vysokých 17,4 procenta na 36,8 milionů prodaných kusů. Jedná se tím o největší pokles dodávek tabletů ve čtvrtém čtvrtletí od roku 2016.

Celoročně se propadající trh ale znamenal, že celkové dodávky tabletů se pro rok 2023 zmenšily na 128,5 milionu kusů, což představuje pokles o 20,5 procenta ve srovnání s rokem 2022. Toto číslo zároveň představuje nejnižší roční objem prodejů zaznamenaný od roku 2011. Když si tedy vezmete, že trh vzniknul vlastně jen o rok dříve, je to pěkná bída.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!