Apple rekordně rostl a drží 97 miliard dolarů v hotovosti

Vývoj prodejů telefonů iPhone. Tady asi není co komentovat. Čísla prodejů jsou v milionech kusů.

Vývoj prodejů telefonů iPhone. Tady asi není co komentovat. Čísla prodejů jsou v milionech kusů. Zdroj: Jan Sedlak

Tablety překonaly v prodejích desktopy. Obří nárůst prodejů iPhonů. 97 miliard dolarů v hotovosti na účtech. Tržní kapitalizace 400 miliard dolarů. Apple je k nezastavení.

Jak Apple v posledním fiskálním čtvrtletí svými výsledky trhy mírně zklamal, tak jim to teď vrátil i s úroky. Čísla, která v noci na dnešek firma předložila všem novinářům, akcionářům a analytikům na konferenčním hovoru, jsou ohromující a v některých případech vysoce překonala veškeré odhady a spekulace.

Největší technologická společnost světa za poslední tři měsíce končící loni v prosinci vygenerovala čistý zisk ve výši 13,06 miliardy dolarů při příjmech 46 miliard dolarů. Za stejné období v meziročním srovnání si Apple přišel na 6 miliard zisku a necelých 27 miliard dolarů obratu.

Další čísla jsou stejně tak dech beroucí. Po celém světě se za 3 měsíce prodalo 37 milionů telefonů iPhone. Takto obrovské číslo nečekal nikdo, i když se za první den prodeje nového iPhonu 4S prodalo milion kusů tohoto zařízení. Ještě v předchozím čtvrtletí přitom výkonný šéf Applu Tim Cook musel vysvětlovat, proč prodeje chytrého telefonu o něco propadly. Na vině byla skutečnost, že firma čekala na uvedení nového modelu na trh. Právě nový iPhone 4S zapříčinil obří nárůst. Podle slov společnosti u uživatelů zabodovala funkce Siri, která umožňuje telefon do hloubky ovládat hlasem.

Cook a jeho tým ale pořád musí brát vážně Android. Jak sám nejvyšší boss Applu podotknul, různá důvěryhodná měření uvádějí pouze těsný rozdíly v tržních podílech. Statistiky Nielsen ukazují 45:47 ve prospěch Androidu a ComScore pak říká 42:41 ve prospěch iOS. Prodej chytrých telefonů nicméně v Cupertinu meziročně povyrostl o 128 procent. Jak pěkně symbolické číslo.

Pěkné růstové číslo má také iPad. Ten si polepšil o 111 procent, když se ho na předvánočním trhu prodalo 15,43 milionu kusů. Jak se zdá, konkurenční tablet Kindle Fire od Amazonu iPadu nijak zvlášť neuškodil. Apple má tuhle hru jasně rozjetou, a pokud se do ní nepodaří naskočit letos Microsoftu a jeho armádě partnerů s Windows 8, tak už nejspíše nikomu.

Vývoj prodejů telefonů iPhone. Tady asi není co komentovat. Čísla prodejů jsou v milionech kusů.Vývoj prodejů telefonů iPhone. Tady asi není co komentovat. Čísla prodejů jsou v milionech kusů. | Jan Sedlak

„Jak už jsme říkali dříve, jednou přijde den, kdy trh tablety bude větší, než trh s osobními počítači,“ promluvil v konferenčním hovoru o úspěchu iPadu Tim Cook. „Poslední měření IDC ukazují, že prodej tabletů ve Spojených státech překonal prodej desktopových počítačů.“ Co k tomu dodat.

„Je možné sledovat určitou kanibalizaci počítačů Mac našim iPadem,“ mírně upozornil Cook, „ale iPad mnohem více kanibalizuje platformu PC. Milujeme tento trend.“ Dodal také, že se dotyková placka začíná objevovat úplně všude, dokonce i v byznysu a ve školách. Všechny společnosti v žebříčku Fortune 500 jsou „iPad ready“.

Několik nových produktů v zásobě

Applu se stabilně daří navyšovat také prodeje počítačů Mac. Poslední růst byl o 26 procent na 5,2 miliony prodaných strojů. A trend potvrdily také přehrávače iPod, ovšem opačný. Prodeje legendárních krabiček už delší dobu padají, tentokrát meziročně o 21 procent. I tak se jich prodalo solidních 15,4 milionu. Apple v této oblasti „trpí“ na to, že iPhony v sobě iPod mají a navíc tato zařízení není nutné každoročně obměňovat.

„Jsme nadšeni z našich vynikajících rekordních prodejů iPhonů, iPadů a Maců,“ okomentoval výsledky výkonný šéf Applu Tim Cook. „Růst Applu je neuvěřitelný,“ dodal hrdě a sebejistě ve stylu Jobse, „a to ještě chystáme několik nových úžasných produktů.“ Všem už zcela jistě hlodá červíček, co má zase Apple v plánu a s čím v tomto roce přijde. Že by iPad 3? Spekulovaná iTV?

S televizí to není úplně jasné, protože všichni zástupci Applu přítomní na konferenčním hovoru odpovídali hodně neurčitě. Krabičky Apple TV se prodalo rekordních 104 milionů kusů. „Tuto oblast ale stále vidíme jako takového našeho koníčka. Stále taháme za struny a uvidíme, kam až nás to dovede,“ dodal Cook.

Vývoj příjmů Applu v průběhu let. Hodnoty jsou miliardách dolarů.Vývoj příjmů Applu v průběhu let. Hodnoty jsou miliardách dolarů. | Jan Sedlak

Cupertino stále dominuje trhu s digitální muzikou. Obhospodařuje 70 procent trhu a internetový obchod iTunes Store vygeneroval 1,7 miliardy dolarů v příjmech. Trefou do černého se zdá být také obchod s aplikacemi pro operační systémem Mac OS X. Přes Mac App Store už se prodalo přes 100 milionů aplikací. Uvidíme, jak se bude dařit Microsoftu s jeho připravovaným Windows Store.

Co s 97 miliardami na kontech

Před několika měsíci spuštěná služba iCloud už má 85 milionů uživatelů. „Není to produkt, je to naše strategie pro další dekádu,“ poukázal Cook na důležitost této cloudové novinky. Utěšeně roste i síť kamenných obchodů Apple Store. Příjmy ve výši 6,1 miliardy dolarů znamenají meziroční nárůst 43 procent. Na každý svatostánek v průměru připadne 17 milionů dolarů.

Apple sedí na napěchovaném finančním polštáři ve výši 97 miliard dolarů. Akcionáři si už delší dobu přejí, aby jim společnost vyplatila dividendy, které Jobs přestal vydávat v roce 1995 a nikdy toto pravidlo neporušil. Prozatím není jasné, zda se pod novým šéfem k takovému kroku chystá. „O využití finanční hotovosti aktivně diskutujeme, ale v současné době k tomu nemáme co říci,“ dodal k situaci Tim Cook. „Peníze ale nenecháme shořet v našich kapsách.“ Navázal na něj i finanční šéf Peter Oppenheimer: „Až budeme mít co sdělit, sdělíme to.“

Každopádně pokud se Apple rozhodne, že dividendy akcionářům vyplatí, zřejmě půjde o vydání pouze malé částky, protože firma má dvě třetiny kapitálu alokovány na účtech v zahraničí a převod by tím pádem znamenal poměrně masivní zdanění.

Cupertino už drží na účtech 97 miliard dolarů. Co s nimi, prozatím nepoví.Cupertino už drží na účtech 97 miliard dolarů. Co s nimi, prozatím nepoví. | Jan Sedlak

Pravděpodobnější ale bude, že prostředky půjdou do investic. Apple se nebojí investovat do výroby, provozu a vstupu na nové trhy. .

Největší technologickou firmou světa co do tržní kapitalizace je Apple už nějaký čas. Jeho hodnota neustále narůstá a nyní dokonce překročila hranici 400 miliard dolarů. Při úterním obchodování na americké burze NASDAQ bylo vlivem čekání na oznámení výsledků na posledních pár hodin obchodování s papíry Applu pozastaveno. Po zveřejnění čísel akcie okamžitě vyrostly o 8 procent na prozatím rekordních 454 dolarů za kus. Takovýmto tempem bude Apple brzy nejcennější společností vůbec.

Samá prvenství a sladké zítřky

Vyšší tržní kapitalizaci než Apple má na celém světě pouze naftařský gigant Exxon Mobil, který tancuje okolo hranice 420 miliard dolarů. Za Cupertinem je pak dlouho nic a až poté s 270 miliardami společnosti PetroChina (270 miliard dolarů) a Microsoft (246 miliard). S hodnotou 400 miliard dolarů je Apple větší, než hrubý domácí produkt Řecka, Rakouska nebo Singapuru a bohatší dokonce není ani celosvětový obchod s drogami.

Prvenství ostatně drží Jobsovo dítko mnoho. Z těch nejvíce zajímavých je to například status největšího odběratele flash pamětí na světě a nově také status největšího světového odběratele čipů. Apple v roce 2011 nakoupil čipy za více než 17 miliard dolarů a patří mu bezmála 6procentní podíl na trhu. Druhý a třetí Samsung a HP nakoupily každý zhruba za 16 a půl miliardy.

Apple je nejcenější technologickou firmou světa a má nakročeno k tomu, aby byl nejcennější firmou vůbec.Apple je nejcenější technologickou firmou světa a má nakročeno k tomu, aby byl nejcennější firmou vůbec. | Jan Sedlak

Apple plánuje plodná období i na další měsíce. „Očekáváme, že za druhé fiskální čtvrtletí roku 2012 utržíme 32,5 miliardy dolarů,“ prezentoval své odhady Peter Oppenheimer. Mimo jiné dojde k posilování přítomnosti na rozvojových trzích zemí BRIC. V Rusku a Indii už Apple prodává skrze své resellery a ke stejnému kroku se chystá také v Brazílii. O otevírání obchodů Apple Store v těchto oblastech ale prozatím neuvažuje.

V Číně se ale obchody otevírají jako na běžícím páse a Apple často nestíhá na tento trh dodávat, poptávka je totiž obrovská. To ostatně naznačuje i enormní zájem Googlu se na tento trh vrátit. .

Vedení Applu i nadále zůstává ostražité. „V Redmondu je přichystaný kůň, který je vždy připraven k běhu,“ poukázal Cook na konkurenci v čele s Microsoftem. „Jsou zde i další hráči,“ dodal na Jobsovy poměry poněkud smířlivě. „My ale ignorujeme počet koňů na trati – jednoduše chceme být ten ve vedení.“