Česká televize bude muset začít více šetřit, zřejmě i ve výrobě

Česká televize - studio Brno

Česká televize - studio Brno Zdroj: ctk

Česká televize dá v příštím roce na vlastní tvorbu 2,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako letos. Také celková výše rozpočtu veřejnoprávní stanice bude v nadcházejícím roce zhruba stejná jako v tom letošním, tedy 7,054 miliardy korun. Rozpočet na příští rok schválila včera Rada ČT. Otázkou je, zda vedení a Rada ČT tento trend udrží i v letech následujících a nebude muset na výdaje na výrobu či investice sáhnout více než dosud.

Důvodem jsou totiž rostoucí náklady a omezené možnosti růstu příjmů. Výše koncesionářského poplatku například činí již šest let 135 korun a po započtení inflace je tak jeho reálná hodnota o pětinu nižší než v roce 2008. Jeho výběr navíc v posledních letech klesá, od roku 2010 se jedná o držitele sta tisíc televizorů. Do hry také vstoupila nedávná intervence centrální banky proti silné koruně, které prodražuje nákupy pořadů ze zahraničí. Zvýšila se i daňová zátěž instituce, která nemůže uplatňovat odpočet DPH. Česká televize také na rozdíl od předchozích let smí vysílat reklamu jen ve velmi omezené míře.

Rada obvykle projednává a schvaluje rozpočet ČT v posledních měsících roku. U rozpočtu a případných úsporných opatření na rok 2015 by tak ale měla podle člena rady Jana Prokeše i některých dalších začít už na jaře. „Uspořili jsme málo a jinde možnosti pro úspory, než u výše nákladů, výrobního úkolu a investic, nelze spatřovat,“ uvedl Prokeš.
„Mně z toho vyplývá jedna jednoduchá věc – že nůžky mezi výdajovou a příjmovou stránkou se rozevírají. Je načase začít se zabývat tím, jaká je vize na rok 2015,“ podotkl člen rady Jan Brandejs.

Finanční ředitel Milan Cimirot ale odmítá, že by se veřejnoprávní televize dostávala do špatného stavu. S poklesem rozsahu veřejné služby podle něj počítají i dlouhodobé plány. „Rok 2015 nebude krizový. Máme se mimořádně dobře,“ uvedl.

Dvořák pochybení u zpráv nezjistil
Generální ředitel České televize Petr Dvořák zrušil komisi, která měla posoudit stížnost 23 redaktorů zpravodajství ČT na údajné zasahování nadřízených do zpravodajství. Při šetření také dospěl k závěru, že stížnost redaktorů nebyla kompetentní a nebyl porušen ani zákon o ČT, ani její kodex. Nehodlá prý ale nikoho ze stěžovatelů trestat. Od 1. února pak hodlá zavést nový systém včetně editoriálního panelu, který by měl zajistit, aby se další podobné spory projednaly rychle a bez mediálních přestřelek.