České počítače dotahují zahraniční konkurenci. Patří jim až polovina tuzemského trhu

Největší tuzemský e-shop Alza.cz začal prodávat vlastní notebooky a navazuje na dosavadní úspěšné prodeje stolních počítačů.

Největší tuzemský e-shop Alza.cz začal prodávat vlastní notebooky a navazuje na dosavadní úspěšné prodeje stolních počítačů. Zdroj: Reuters

Největší tuzemský e-shop Alza.cz začal prodávat vlastní notebooky a navazuje na dosavadní úspěšné prodeje stolních počítačů.
2
Fotogalerie

Američtí a asijští počítačoví výrobci, jako jsou Dell, HP, Lenovo, Acer nebo Asus, získávají v Česku další silnou lokální konkurenci. Největší tuzemský e-shop Alza.cz začal prodávat vlastní notebooky a navazuje na dosavadní úspěšné prodeje stolních počítačů. Ty už nějakou dobu nabízejí i další e-commerce hráči na českém trhu. Podle některých odhadů mohou české značky tvořit polovinu trhu.

Alza začala před pár dny prodávat notebooky Officebook a Gamebook za 11,5 tisíce až 30 tisíc korun s tím, že své portfolio bude rozšiřovat. Nabízí tříletou záruku a opravy do deseti dnů. Stroje montuje v Česku z dovezených komponentů. Alzu k tomu motivoval i nedostatek čipů a další elektroniky. Odhady prodejů zatím firma nekomentuje.

Alza loni prodala 21 tisíc stolních počítačů a letos chce toto číslo překonat. Konkurenční CZC.cz se dostalo na 12 tisíc prodaných počítačů. Značka HAL3000 spadající pod 100Mega Distribution mezi zákazníky expedovala 9500 sestav. Počítačů Lynx, které v Ostravě vyrábí eD system Czech, se denně postaví asi 120. To podle analytiků dělá z Lynxu největšího hráče na trhu.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku

Video placeholde
• Videohub

Přesná čísla o prodejích a podílech na trhu se skládají spíše rámcově. „Odhadujeme, že podíl vlastních značek lokálních prodejců se rychle blíží polovině trhu,“ sdělila mluvčí Alzy Daniela Chovancová. CZC dokonce mluví o šedesáti procentech.

„U desktopových počítačů je to až čtyřicet procent trhu. U herních počítačů může být podíl až sedmdesát procent,“ doplnil produktový manažer HAL3000 Jiří Čipera.

„Přesná data neznáme, ale obecně na trhu vedou lokální výrobci nad nadnárodními,“ odhaduje produktový manažer počítačů Tigo Tomáš Jílek.

Tigo je od listopadu fungující značka PC spadající pod ambiciózní e-commerce a retailovou skupinu Smarty.cz. Ta loni utržila 3,2 miliardy korun a spadá pod ni stejnojmenný e-shop s elektronikou, prodejny iWant zaměřené na Apple a koupená herní síť JRC. „Letos počítáme s prodeji v rámci vyšších tisíců počítačů,“ doplnil Jílek.

České e-shopy se také čím dál více pouštějí do prodeje dalších vlastních brandovaných komponent. U Alzy jsou to například powerbanky nebo stojany a ramena pro monitory, CZC se mimo jiné zaměřuje na herní křesla či klávesnice a myši.

„Produkty našich privátních značek patří mezi nejprodávanější ve svých kategoriích a jejich prodeje meziročně rostou o více než sto procent. Vlastních značek máme přes dvacet, respektive nabízíme čtyři tisíce produktů,“ informovala Chovancová z Alzy. „Plánujeme rozšířit portfolio PC příslušenství. Dlouhodobě testujeme monitory, notebooky nebo smart zařízení,“ přidává se CZC.

Prodejci si většinou kupují hotové „polotovary“ z Asie od takzvaných ODM výrobců (své produkty vyvíjejí i vyrábějí – pozn. red.), a ty pak „polepí“ svými logy, zárukou, servisem a podobně. Stejně to dělá samostatná značka Connect IT prodávající myši, klávesnice či sluchátka. Ročně tak utrží přes 300 milionů korun. U počítačů se případně vyrábějí vlastní skříně a lokálně se montují komponenty, jako jsou procesory a paměti.

Velké e-shopy při prodeji svých značek těží z vlastní prodejní síly a z marketingových kanálů. Prodeje stolních počítačů navíc mohou zvyšovat díky nedostatku grafických karet. Pokud nějaké naskladní, mohou je přednostně montovat do PC sestav.