Datové schránky ušetřily státu desítky miliard. Občané však o ně nemají zájem

Živnostníci budou muset od roku 2023  používat datové schránky povinně.

Živnostníci budou muset od roku 2023 používat datové schránky povinně.

„Stát za dvanáct let užívání datových schránek ušetřil přes 27 miliard korun,“ řekl náměstek ministra vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal.
2
Fotogalerie

Stát za dvanáct let užívání datových schránek ušetřil přes 27 miliard korun, sdělil deníku E15 náměstek ministra vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal. Zájem o zřízení datových schránek kvůli pandemii podle něj rychle roste, u fyzických osob se dokonce jejich počet oproti předloňsku zdvojnásobil. Přesto drtivou většinu uživatelů schránek tvoří firmy. Stát chce užívání datových schránek zatraktivnit i pro běžné občany, živnostníci budou muset tuto službu od roku 2023 užívat povinně.

Úspory téměř třiceti miliard vycházejí podle ministerstva vnitra z počtu odeslaných datových zpráv, které by jinak byly zasílány doporučeně poštou. Od odhadovaných úspor je však třeba odečíst náklady na provoz systému, které za dvanáct let činí osm miliard korun.

„Během pandemie jsme zaznamenali výraznější nárůst využívání služeb e-Governmentu obecně, jelikož  občané a podnikající veřejnost ve větší míře než dosud preferovali online bezkontaktní služby,“ řekl Strouhal. „Podstatě se zvýšil počet zřizování datových schránek fyzických a podnikajících fyzických osob, a to řádově až o stovky procent,“ dodal.

V současnosti existuje 1,36 milionu datových schránek, většinu uživatelů tvoří firmy a úřady, které to mají povinně. Běžných občanů a živnostníků s datovou schránkou je přes půl milionu, takže drtivá většina občanů službu nevyužívá.

Od roku 2023 přibudou více než dva miliony datových schránek. Stát je hromadně zřídí všem živnostníkům a právnickým osobám, které je ještě nemají. Za necelé dva roky budou tak muset komunikovat se státem výhradně elektronicky. Schránka se také automaticky zřídí všem, kteří se přihlásí k elektronickým službám státu, například s využitím občanského průkazu s čipem.

Ministerstvo podle Strouhala chystá řadu změn, jak službu zatraktivnit. Do budoucna bude možné odesílat větší zprávy až do velikosti 1 GB místo dnešních 20 MB „To lze efektivně  využít například ve stavebním řízení,“ podotýká náměstek. Rezort také chystá možnost dlouhodobějšího uchovávání zpráv či otevření systému cizincům.

Mnoho lidí podle zářijového průzkumu společnosti Atlas Software od datových schránek odrazuje jejich nepřehlednost i to, že se zprávy po devadesáti dnech ze serveru smažou, pokud si je uživatel nearchivuje.

„Lidé jsou z online světa zvyklí využívat funkcí e-mailových schránek, s nimiž pracují prakticky denně, a nepřehledné prostředí datových schránek je tak pro ně často matoucí,“ uvedl ředitel společnosti Michal Kocanda s tím, že by uživatelé ocenili intuitivnější prostředí.