Digital Broadcasting rozšířila síť DVB-T2, pokrývá více než dvě třetiny obyvatel

Směrová anténa pro příjem digitálního televizního vysílání DVB-T a DVB-T2

Směrová anténa pro příjem digitálního televizního vysílání DVB-T a DVB-T2 Zdroj: profimedia.cz

Společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka zvýšila pokrytí své přechodové digitální sítě pro pozemní televizní vysílání DVB-T2 na 85 procent populace. Na začátku roku pokrývala třetinu obyvatel. Uvedla to dnes v tiskové zprávě.

Digital Broadcasting dnes spustila vysílání z Českých Budějovic, Plzně, Rakovníka a Opavy. Přechodové sítě slouží k přípravě a plynulému přechodu diváků na nový vysílací standard DVB-T2. Další přechodovou síť provozují České Radiokomunikace a vlastní síť má Česká televize. Sítě pokrývají až 99 procent populace.

Digital Broadcasting začal přechodovou síť budovat loni v červenci v Praze. V současnosti šíří programy Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, JOJ family (HD),Prima Comedy Central (HD), kino Svět, RELAX, Rebel a regionální programy POLAR (HD), TV V1 (HD) a Brno TV.

Přechod na DVB-T2 se musí uskutečnit kvůli závazku státu uvolnit vysílací televizní pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí.

V současnosti je na trhu 1700 typů televizních přijímačů a set top boxů, které podporují DVB-T2. Je to zhruba 95 procent ze všech nabízených zařízení.

Podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou předloni schválila vláda, by při průměrné ceně 12 tisíc korun za nový přijímač a 600 korun za set-top box domácnosti vynaložily kvůli změně téměř pět miliard korun.