„Fond všech fondů.“ Evropa se chce vyrovnat USA, napumpuje miliardy do jednorožců

EU chce poslat do evropských startupů několik miliard eur.

EU chce poslat do evropských startupů několik miliard eur. Zdroj: E15 koláž

Ačkoliv se síly v posledních letech vyrovnávají, i tak evropské startupy zaostávají za těmi americkými. Evropský investiční fond proto chce ve spolupráci s členskými státy EU založit vehikl, který by se účastnil pozdějších investičních kol, ve kterých se točí miliardy eur. 

Cílem založení nového fondu je vyprodukovat více evropských jednorožců, tedy startupů, jejichž hodnota je vyčíslena nad miliardu dolarů. Například v Česku jsou aktuálně jen dvě takové firmy, které tuto podmínku splňují – Rohlík a Productboard. A celá řada dalších je těsně před tímto limitem, třeba startup Mews. 

Evropské peníze už v dnešní době plynou ve velkém do startupového světa, Evropský investiční fond posílá desítky miliard eur do lokálních soukromých investičních fondů. Ty se ovšem soustředí ve většině případů na rané fáze financování, ve kterých firmy nabírají na další rozvoj maximálně stovky milionů korun. 

Odběr Technoverse Newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé úterý dopoledne, si můžete nastavit zde. Součástí plné verze newsletteru je také jeden odemčený článek z PREMIUMM+ a tipy na trendy ze zahraničních webů. 

Chcete na obsah newsletteru reagovat? Napište mi na e-mail: filip.zelenka@cncenter.cz

Nicméně když dojde na lámání chleba, často se miliardová investiční kola neobejdou bez amerického kapitálu. Největší fondy světa, jako jsou třeba Tiger Global, Andreessen Horowitz nebo Softbank, pocházejí totiž právě z USA či z Asie. Klíčovou pozici amerických peněz pro evropské startupy dokládá také fakt, že fondy ze Spojených států jsou nejčastějším investorem do evropských jednorožců. Hned 34 amerických fondů do některého z nich investovalo, druhé místo obsadila Velká Británie s 27 investory.

„Nedostatek evropského financování zpomaluje růst nejen našich startupů a technologického sektoru napříč Evropou, ale také evropské ekonomiky jako celku,“ odůvodňuje projekt European Tech Champions Initiative německé ministerstvo financí. Podpora startupů je součástí snah EU o přechod k digitální a udržitelné ekonomice. Celkem měla iniciativa původně hospodařit s 10 miliardami eur, nakonec to bude pouze 3,5 miliardy eur. Novému vehiklu se také přezdívá „fond všech fondů“.

Server Politico uvádí, že tím, že budou pro evropské startupy finance dostupné na starém kontinentu, se firmy nebudou muset přesouvat za investory na druhou stranu Atlantiku. Není totiž neobvyklé, že mladé evropské firmy časem přesunou své centrály právě do USA, často se tak děje zkrátka díky lepším podmínkám pro podnikání, nicméně i vábení investorů hraje důležitou roli. 

Evropa svůj potenciál v technologickém sektoru zatím nenaplnila, ze všech peněz ve světě investovaných do startupů jich 44 procent bylo investováno ve Spojených státech. Jak ale dokládají data společnosti Atomico, zejména v posledních dvou letech došlo k výraznému posílení pozice Evropy. Za celý rok 2020 proběhlo na evropském kontinentu pouze 12 investičních kol nad 250 milionů eur, o rok později takových investic bylo už 70. Evropský technologický sektor se tak slibně rozběhl, další podpora ovšem určitě neuškodí.