Fyzikové v CERN spočítali triliontou simulaci srážek částic

CERN (ilustrační foto)

CERN (ilustrační foto) Zdroj: Marek Schwarzmann

Nástroj pro řízenou distribuci výpočtů srážek částic Test4Theory, který využívá Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN), v uplynulém týdnu propočítal svoji jubilejní triliontou (10 na dvanáctou) srážku částic.

Výjimečnost počtu spočítaných srážek ve zhruba dva roky běžícím projektu přitom tkví v tom, že se jedná o takzvaný crowd-sourced simulátor, který spoléhá na dobrovolné zapojení externí výpočetní síly do probíhajících výpočtů. Zjednodušeně řečeno: pokud je běžný uživatel PC zapojen do Test4Theory, může na svém PC nechat běžet tento nástroj, který přes internet využije jeho kapacity k podílení se na kalkulaci fyzikálního experimentu. Veškeré výsledky jsou následně zaslány do databáze simulací CERN MCPlots. Vysoké četnosti měření a simulací srážek částic v řádech milionů a miliard pak teoretičtí fyzikové v CERN následně využívají k upřesňování či ověřování přesnosti svých modelů.

Stávající výkon počítačů dobrovolně zapojených do Test4Theory se dá přirovnat k farmě tisíce nepřetržitě běžících počítačů. Zátěž je však průběžně distribuována mezi tři až pět tisíc počítačů. Počet současně běžících PC přitom průběžně neklesá pod dva tisíce. Právě nepřetržitý chod a řízená distribuce mezi více přístrojů extrémně zvyšují efektivitu a výkon celého systému a urychlují běh veškerých simulací. Například nejznámější „farma“ tisícovky dedikovaných počítačů, kterou disponuje americké středisko Fermilab, zvládne propočíst „jenom“ miliardu srážek částic za týden.

„Je to jednoduché, když vám doma běží počítač, můžete se podílet na fyzikálním bádání a vědeckých objevech CERN,“ vysvětluje Peter Skands, vedoucí fyzik projektu T4T.

Jelikož veškerá činnost fyziků ještě rozhodně není u konce, připojil Peter Skands a jeho kolega, technický koordinátor projektu Ben Segal, svoji vizi a výzvu veřejnosti: „Projekt bude rozhodně pokračovat dál, pokud máte zájem usnadnit fyzikům jejich činnost, připojte se.“ Právě ve spojené cloudové výpočetní síle totiž podle nich spočívá pravá hodnota komunity.

Jiří Chýla: Na projektu CERN dělá stovka českých expertů