Hackeři napadli až 250 tisíc účtů na Twitteru, podezření míří k Číně

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Internetová sociální síť Twitter byla napadena hackery, kteří mohli získat přístup k informacím o účtech až 250 tisíc uživatelů. V pátek večer to uvedli zástupci Twitteru s tím, že začali informovat uživatele, jichž se útok mohl týkat.

Twitter připomněl nedávné rozsáhlé kybernetické napadení amerických listů The New York Times a The Wall Street Journal. Na rozdíl od nich, ale neuvedl další podrobnosti útoku, ani odkud pocházel. Oba listy uvedly, že na ně zaútočili hackeři z Číny.

„Tento útok nebyl dílem amatérů a nemyslíme si, že šlo o izolovaný incident,“ uvedl Twitter, který umožňuje přijímat a vysílat krátké zprávy o 140 znacích. „Útočníci byli mimořádně vyspělí a domníváme se, že podobným způsobem byly nedávno napadeny další společnosti a organizace.“

Vedení Twitteru, který má na 200 milionů aktivních uživatelů, uvedlo, že při pátrání po pachatelích spolupracuje s americkou vládou a policií.

Mluvčí Twitteru Jim Prosser řekl, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůže spekulovat o původu útoků. Podle něj nic neukazuje na to, že byla ohrožena hesla uživatelů.

Čínské hackery by mohly lákat informační zdroje amerických médií

I americký list The Washington Post dnes vyrukoval s podezřením, že jeho počítače mohly čelit útoku čínských hackerů, snažících se zřejmě odhalit informační zdroje amerických zpravodajských médií. Pokus o infiltraci byl odhalen již předloni, není však jasné, zda hackeři, kteří do počítačové sítě pronikli zřejmě už v roce 2008 či 2009, uspěli.

„Jako jiné zpravodajské společnosti čelíme hrozbám v oblasti počítačové bezpečnosti. V tomto případě jsme spolupracovali s (bezpečnostní společností) Mandiant, abychom odhalili, vyšetřili a rychle napravili situaci na konci roku 2011. Podnikli jsme řadu opatření, abychom se ochránili před pokračujícími útoky,“ uvedla mluvčí listu Kris Corattiová.

Popřela také zprávy, podle nichž list při eliminaci hrozby spolupracoval i s Národní bezpečnostní agenturou a ministerstvem obrany. Sami redaktoři se o ohrožení dozvěděli až nyní, nicméně zpravodajové v Číně se špehováním počítají.

O útocích, připisovaných čínským hackerům, tento týden informovaly i listy The New York Times a Wall Street Journal. Čínské velvyslanectví ve Washingtonu i úřady v Pekingu se zdržely vyjádření, od útoků se však distancovalo čínské ministerstvo obrany.