IBM od ledna povede žena. Současný šéf odstupuje kvůli věku

Sam Palmisano, Virginia Rometty - IBM

Sam Palmisano, Virginia Rometty - IBM

Veleúspěšného Sama Palmisana v čele technologického giganta nahradí Virginia Romettyová. Působí to tak trochu symbolicky, do nejvyšší křesla konkurečního Hewlett-Packardu nedávno nastoupila také žena - Meg Whitmanová.

Technologický obr IBM po deseti letech vymění nejvyšší vedení. Dosavadního šéfa Sama Palmisana na postu prezidenta a CEO společnosti začátkem příštího roku nahradí čtyřiapadesátiletá manažerka Virginia Rometty, která v IBM působí už 30 let. Veleúspěšný Palmisano odstupuje kvůli věku – 60 let je v IBM hranice, ve které šéfové opouští nejvyšší posty. „Ginni“ Rometty se tak stane jednou z mála výkonných šéfek technologických společností na světě.

Palmisano v roce 2002 nahradil nepříliš úspěšného Louise Gerstnera, který firmu se stoletou historií vedl od roku 1993. Během Palmisaniho vlády IBM dostalo zcela nové obrysy a strategii – firma se už nesoustředila na koncové uživatele, ale začala nabízet služby, software a hardware především pro podniky a vládní organizace. Palmisano například stál za rozhodnutím zbavit se výroby osobních počítačů a celou divizi prodal asijskému Lenovu. Uskutečnil také mnoho strategických akvizicí, které pomohly k naplňování jeho strategie a vizí.

Nárůst o 73 procent

Během Palmisaniho vlády narostla hodnota akcií IBM o 73 procent a příjmy se za 10 let zvedly více než čtyřikrát. IBM je v současné době považováno za jednu z největších technologických společností na světě. Nedávno například pokořila Microsoft a z pohledu tržní kapitalizace se stala druhou největší firmou, hned po Applu. Redmondští záhy IBM opět přeskočili.

Krví společnosti ale v posledních letech byla také nově nastupující Virginia Rometty. Ta do IBM nastoupila už v roce 1981 jako řadový systémový inženýr a velice rychle začala vstoupat vzhůru po různých manažerských pozicích. Vstupenkou do nejvyššího vedení pro ni byl dohled na integraci konzultantské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), kterou IBM v roce 2003 koupilo za 3,5 miliardy dolarů. Od roku 2009 je viceprezidentkou firmy pro prodej, marketing a strategii.

„Ginni“, jak se Romettyové přezdívá, do IBM přinesla zajímavý nový pohled na jádro celého byznysu. Namísto toho, aby se zákazníkům prodával hardware a software, IBM začalo nabízet hotová řešení pro byznys. I ona je důvod, proč IBM například neprodává „racky a softwary“, ale dodávají nástroje, které vám pomohou v byznysu. A je logické, že za tím stojí sofistikovaný hardware i software, jen to prostě v prodeji není tak důležité.

Symbolika s novou šéfkou HP

Nově nastupující výkonná šéfka také vedla byznys společnosti na rozvojových zemích, zejména v Číně, Brazílii, Indii a Africe. Příjmy z této oblasti povyskočily o 20 procent a v současné se době na celkových příjmech IBM podílejí z 23 procent, jak ukazují . Ginni má v plánu toto číslo do roku 2015 navýšit na 30 procent.

Současná strategie technologického giganta je stále nabízet služby a analytické nástroje pro firmy, zároveň ale představuje své vlastní cloudové služby nazvané IBM SmartCloud. Firma se chce také více orientovat na data mining, analýzu a třídění dat a v neposlední řadě také na inteligentní systémy, které je možné nasazovat v běžném životě. Jedná se o kategorii služeb Smarter Planet.

Virginia Rometty tedy převezme otěže IBM prvního ledna 2012 a stane se tak jednou z mála žen, které povedou světové technologické lídry. Je v tom i trochu symboliky, před pár týdny se totiž do nejvyššího křesla konkurenčního HP dostala bývalý šéfka eBaye .

Rommetyová si svůj nový post podle odborníků a lidí z IBM zaslouží a to, že je žena, nehrálo vůbec žádnou roli. Správní rada, jejímž předsedou zůstane i po odstoupení z pozice CEO Sam Palmisano, vybírala pouze z kandidátů uvnitř společnosti. Největším favoritem byl Steven Mills, který ale nebyl zvolen kvůli věku. Jak už totiž bylo zmíněno v úvodu, 60 let je hranice, kdy se nejvyšší šéfové IBM stahují do ústraní.