Intelu se ve čtvrtletí dařilo, výhled zhoršil odhad prodeje počítačů

Intel

Intel

Největší světový výrobce počítačových čipů, americký Intel, vytvořil ve druhém čtvrtletí čistý zisk 2,95 miliardy dolarů (asi 50,9 miliardy korun). Meziročně je to nárůst o dvě procenta. Tržby se zvýšily o 21 procent a dosáhly rekordních 13,03 miliardy dolarů. Intel těžil hlavně z obnovy počítačů ve firmách, pomohly mu ale i první nákupy počítačů mezi lidmi v mladých tržních ekonomikách. Nedaří se mu ale příliš v segmentu mobilních zařízení, výhled pak zhoršil odhad vývoje prodeje počítačů.

Aktuální hospodářské výsledky Intelu znamenaly lepší výsledek, než se čekalo na trzích. Firma počítá i s dalším růstem, bude ale zřejmě slabší, než se původně domnívala, protože na vyspělých trzích letos nebude prodej počítačů tak silný. To se odrazí i ve slabším růstu prodeje mikročipů.

Ve vyspělých zemích firmy během druhého čtvrtletí nakupovaly hlavně osobní počítače a servery, v mladých tržních ekonomikách jako je Brazílie a Čína pak byla poptávka po široké škále počítačů. Stagnoval naopak prodej laptopů ve Spojených státech a v Evropě. Díky vysoké poptávce po výkonných čipech do serverů a datových center mohl Intel zvýšit jejich průměrnou cenu, což mu pomohlo ke zvýšení zisku.

„Věděli jsme, že je vysoká poptávka po serverech, rádi ale vidíme, že se jim v divizi osobních počítačů objem prodaných čipů zvýšil o více než deset procent,“ poznamenal analytik makléřské společnosti Wasatch Advisors Michael Shinnick.

Intelu se nedaří na trhu mobilních zařízení

Ačkoli Intel dodává čipy do většiny počítačů, které jsou na trhu, začíná pociťovat konkurenci v oblasti mobilních zařízení. V silnějším růstu prodeje laptopů totiž brání rostoucí obliba tabletů a takzvaných chytrých telefonů, které dnes umějí spoustu toho, co dřív uměly jen laptopy. Navíc v tomto segmentu působí silní hráči jako je Apple a Google, kteří vyrábějí mobilní zařízení s vlastním operačním systémem.

Intel se na trhu mobilních zařízení zatím moc neprosadil, právě naopak. Tržby v jeho divizi Atom, která oslovuje mobilní segment, během čtvrtletí klesly o 15 procent na 352 milionů dolarů (asi 6,1 miliardy korun).

Na zhrošení výhledu reagovaly akcie

Na současné čtvrtletí Intel počítá s tržbami 14 miliard dolarů s odchylkou půl miliardy na každou stranu. To by bylo nad odhady analytiků, kteří čekali tržby asi 13,5 miliardy dolarů. Snížil však odhad prodeje počítačů na letošní rok a nyní předpokládá, že prodej se zvýší jen o osm až deset procent. Dosud počítal s růstem nad deset procent. Procesory od Intelu se používají asi v 80 procentech všech počítačů, které se ve světě prodávají.

Intel zveřejnil čtvrtletní výsledky hospodaření po skončení obchodování, kdy jeho akcie oslabily zhruba o 0,3 procenta. Po zveřejnění výsledků se jejich kurz snížil o 1,9 procenta na 22,55 USD, čímž akcie reagovaly právě na horší výhled.